Netiquette sau Codul bunelor practici

Da, recunoastem , suntem vinovati.
Discutand pe Agora despre nevoia de crestere de awareness si de calitate de pe blogurile romanesti si despre cum se mai poate adauga credibilitate, Iulian Comanescu propunea sa incepem cu „o grila profesionala. Lucruri simple, de genul: ai o problema cu X, crezi ca a facut ceva rau – faci tot posbilul sa consemnezi si pozitia lui inainte de a te apuca sa scrii. Sau, cel putin, revii cat de curand si cu pozitia lui. Facem un set de precepte simple – asta intelegeam prin bune practici – si cine vrea adera. Dupa aceea vedem ce promovam”.
Propunerea a ramas pe Agora deoarece inca nu gasisem o forma in care sa nu semene cu Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste. Eu ziceam ca sa fie „niste percepte simple de bune practici atat de pline de bun simt incat sa nu semene a impuneri comuniste. Si nici sa nu fie subiect de mistocareala despre un blogger cunoscut ca afiseaza un logo cu semnificatia <acest blog respecta declaratia de bune practici>, de exemplu.
Dam atatea amanunte pentru a se intelege ca discutiile nu se poarta pe canale private dintr-un sentiment de elitism ci din teama ca, daca o nuanta nu este bine definita si este interpretabila sa nu compromita toata ideea.
De aceea afirmam:
1-Nu este o impunere, este o declaratie de principii la care adera cine vrea,lipsa aderarii nedevenind o sursa de discriminare.
2-Aderarea la declaratie (decalog etc) exprima dorinta de a arata ca autorul isi asuma o responsabilitate morala atunci cand publica pe blog.
3-Perceptele se refera, nu la, cum ar zice prietenul meu Tilica „a-i zice pulii pe nume” (Iata o exprimare pe care n-o s-o gasesti in presa tiparita dar care pentru unele bloguri este parte din Trade Mark, am folosit-o doar ca sa „make a point”) ci, mai degraba, la, de exemplu, pornografie. Si la acordarea dreptului la replica, la citarea corecta a surselor si la respectarea copyright-ului, la nefolosirea atacului la persoana si asa mai departe. Percepte de baza pentru un jurnalist, dar nu toti bloggerii provin din zona jurnalistilor
4-Nu exista un sistem punitiv. Blogosfera e libera (atata timp cat nu calca legi ale statului de drept, evident)

Si, atunci, de ce un astfel de decalog care nici nu impune, nici nu pedepseste abaterea de la linia lui?
Pentru a arata ca membrii comunitatii blogului trateaza cu seriozitate impactul pe care il poate avea acest medium si ca sunt hotarati sa il gestioneze cu raspundere.

Drept pentru care poate pretinde un plus de credibilitate.

Pareri?

Technorati Tag:

Un comentariu

  1. Pingback: Netiquette sau Codul bunelor practici « netoo
  2. Pingback: Netiquette sau Codul bunelor practici « netoo
  3. Alina

    Citind despre initiativa de a stabili un cod al bunelor practici (sau cum s-o numi el…), ma frapeaza doua lucruri:
    1. Simt o….jena (sa zic asa) a initiatorilor. Teama de a nu impune o anumita conduita, de a nu fi interpretati gresit, de a formula principiile in asa fel incat sa nu lezeze…Parerea mea e ca blogosfera e ca un pusti care merge la gradinita (suntem in crestere…).
    La gradinita, pe langa jocuri si jucarii (adica dreptul de a scrie ce si cand si cum vrei), sunt si reguli, de cele mai multe ori impuse! Sigur, nu cu amenintarea ca eventualul contravenient va fi pus la colt pe coji de nuca, ci sub „amenintarea” impicita ca propriile postari, odata incalcate principiile, isi vor pierde credibilitatea. Iar cei care nu fac din credibilitate un obiectiv, ma scuzati, dar nu-i nici o pierdere daca abandoneaza blogosfera.

    2. In al doilea rand, ma tem. Ma tem ca acest set de principii va fi urmat doar de cei care-l…urmeaza deja (fie din bun-simt, fie din „deformatie profesionala”)

    Stiu, odata ce am criticat, trebuie sa vin cu o propunere la schimb…N-o am inca. Dar caut, caut….

    Apreciază

  4. gramos

    Da, faina idee, am comentat pe blogul lui Iulian (vezi aici). Tot acolo s-au postat mai multe link-uri catre materiale interesante pe tema asta.

    Apreciază

  5. Pingback: Principii etice pentru bloggeri « Gramo’s World
  6. Pingback: Principii etice pentru bloggeri « Gramo’s World
  7. Pingback: Netiquette, dupa ziua 1 « Cristealizari
  8. Pingback: Netiquette, dupa ziua 1 « Cristealizari
  9. Pingback: piticu.ro » Cod de deontologie ?!
  10. Pingback: piticu.ro » Cod de deontologie ?!
  11. Pingback: BLOGoree.ro blog » Blog Archive » Etica blogurilor?
  12. Pingback: BLOGoree.ro blog » Blog Archive » Etica blogurilor?
  13. Pingback: Netiquette, blog “DESCHIS” « Cristealizari
  14. Pingback: Netiquette, blog “DESCHIS” « Cristealizari
  15. Pingback: Si totusi, suntem in aceeasi barca « Cristealizari
  16. Pingback: Si totusi, suntem in aceeasi barca « Cristealizari
  17. Pingback: -Lumea lui Cristea- In trei ani. Numai?