Si totusi, suntem in aceeasi barca

Nihasa face un lucru foarte misto in materie de Nettiquette: desi sustine doar unele aspecte, dezbate totusi problema pe BLOGoree oferindu-i vizibilitate. Ceea ce eu n-am putut sa-i ofer.
I-am comentat postul, mi-a raspuns cu niste obiectii

Nihasa, rezum obiectiile tale, alaturi de adnotarile mele [intre paranteze]

-„Codul asta nu se poate impune” [nici nu se vrea]
-„Ce faci daca un blogger nu-l respecta?” [nimic, nu are nici o latura punitiva]

Inainte de a-ti manifesta nedumerirea, gasesti aici primul post care propune pe blog aceasta campanie in favoarea Netiquette ca urmare a unor discutii pe AGORA(*)
Sunt acolo raspunsuri la toate intrebarile tale (despre impunere, despre unde si asupra cui se aplica, despre cum/daca se pedepseste si, mai ales, „de ce un asemenea cod?”)

Vei vedea ca, in limite rezonabile, gandim subiectul la fel. Din pacate, mai departe, subiectul a fost preluat gresit, trunchiat, incomplet si i s-au adaugat lucruri pe care eu am dorit din tot sufletul sa le evit.
Cei patru cititori ai mei au inteles de la inceput.

Daca la asta mai adaugam ca amandoi dorim sa promovam conceptul, Nihasa, imi pare rau ca te dezamagesc:

Ne aflam de aceeasi parte a baricadei !

_______________________________
(*) Tot acolo am lansat si tagul Technorati:

Un comentariu

  1. Bogdan

    Un cod de conduita este prin esenta voluntar (nu se impune, ci se accepta de cei care vor).

    Chestiunea punitiva a nerespectarii codului ar merita insa o discutie mai lunga. Nerespectarea codului duce in primul rind la slabirea valorii acestuia daca o masura nu este luata.. In fine – nu vreau sa divaghez aici.

    Ceea ce nu inteleg insa este urmatorul aspect – in loc sa se discute despre un cod de conduita pt blogosfera (ceea ce oricum este irealizabil pt ca nu poate sa li se adreseze tuturor) cred ca de o mai mare eficienta ar putea sa fie un cod de conduita custom made (cu o denumire specifica gen Ziaroblogeri or whatever) pe care il fac 1 sau 2 care sunt chiar interesati in poveste asta (gen Comanescu care vrea sa fie mai „recunoscut” ca jurnalist online) – pun un set de reguli pe un site si apoi un link catre site : Respect Codul Ziarologerilor.
    Daca cineva e de acord cu ideea – f bine, face la fel.
    Daca nu, nu.
    Problema rezolvata.

    Nu cred ca in domeniul asta un fenomen bottom-up e cea mai buna solutie, ci invers.

    Apreciază

  2. cristea

    @Bogdan
    -Partea cu latura punitiva este o mare discutie in sine, nu numai prin lipsa parghiilor, cat si prin reactia dura a bloggerilor la ideea de ingradire.
    -Modalitatea realizare-publicare-„cine vrea adera” este cea pe care o urmam (nu doar de catre 1-2, se lucreaza la o ciorna), o denumirea specifica este (deocamdata, nume de lucru) „Netiquette” si se va materializa cand va deveni definitiva intr-un logo.
    -In rest, dupa cum ai observat si tu:

    Daca cineva e de acord cu ideea – f bine, face la fel.
    Daca nu, nu
    Problema rezolvata.

    Apreciază

  3. chestiuni

    o declaratie de buna purtare ar fi ok. aderarea la deontologie sa se faca prin aderarea la un club (gen clubul roman de presa) care sa certifice conformitatea blogerului cu declaratia. in caz contrar sa fie exclus. asa nu ar mai fi nici o rusine sa apara pe blog: blog membru in clubul roman de blogging.

    Apreciază