Goanga cu autogolul

Nota: Da, stiu ca stiti, meseria de proaspat tatic pe care o practic de 11 zile imi consuma mult timp.
Asta nu inseamna insa ca ma rup de lume. Am decis sa nu intrerup
O Lume Nebuna si Goangele asa ca am cerut ajutorul vostru.
Si iata ca il primesc. Subiectul acestei Goange l-am primit de la
Alexandru Mosoi si va invit sa dezlegati voi enigma
Atata timp cat va am pe voi, nimic rau nu se poate intampla.

Investigatie placuta!
________________________________________________

Tribune

Cand stai in mijlocul stadionului totul se aude altfel. Acolo, jos, pe teren, vuietul multimii se aude de o claritate infricosatoare, te inconjoara, te haituieste, te cuprinde din toate partile. Auzi fiecare oftat care iese din oricare dintre cele cateva zeci de mii de piepturi. Il auzi individual.
Cand iti iei elan, toate respiratiile se opresc. Cand lovesti mingea parca toata lumea tresare iar daca in traiectoria ei curba zguduie bara auzi fiecare geamat de dezamagire.
Iar la gol…
La gol parca te afli intr-un vulcan care erupe. In clipa in care marchezi totul devine o explozie. O explozie de energie generala, o explozie de adrenalina pentru tine si o explozie de sunet venita din tribune.
Asa e de obicei.

Acum lumea a amutit.

Cand mijlocasul a luat mingea si, calm de tot a sutat-o in propria poarta, lumea a amutit. Parca timpul s-ar fi oprit in loc, inghetat, agatat intr-un cui. Un autogol dat cu sange rece.

Nu, nu era un meci de miuta in curtea scolii, era meciul final la nivelul grupelor unui turneu international de fotbal. Era meciul care ar fi stabilit care dintre cele doua echipe va mergea mai departe.

Ah, da, si sa nu va ganditi ca treaba asta se intampla pe la inceputul meciului cand, asa…la misto, o echipa se hotaraste sa-si dea gol ca sa inceapa meciul cu un handicap in fata unor adversari slabi. Asa… ca pe urma sa zica un fel de „Bueeeey, v-am batut si cu o mana legata..!”. Nu, absolut de loc:  mai erau vreo sapte minute pana la final.

Nici macar nu era vreo diferenta de scor imensa in asa fel incat un gol in plus sa nu conteze. Nu, dimpotriva: prin autogolul asta jucatorul pur si simplu anula avantajul echipei sale si restabilea egalitatea.

Cum ziceam, cand a vazut jucatorul dandu-si autogol lumea a amutit.
Era ilogic, sfida tot ceea ce stiam despre meciuri, despre cum sa castigi o competitie, despre menirea golului. Nega insasi esenta fotbalului.

Asa ca vin acum si va intreb:

E posibil ca, vreodata, intr-un meci oficial, intr-un turneu international de fotbal, un jucator sa isi fi dat deliberat autogol in finalul meciului anuland astfel avantajul echipei sale?

Acum sa va vad, iubitori de goange!
____________________________

Un comentariu

  1. Julian

    nu se poate domle, nu exista asa ceva e imposibil, cine ar fi tampitul care sa-si dea gol singur, daca nu era platit de adversari. Asta era la sfarsit de contract sau il daduse patronul afara? sau voia sa ii dea dezlegare gratis?

    Apreciază

  2. Giani

    da.. daca este enervat la culme de coechiperii sai si antrenor.Ei bine ar fi facut si el o greseala si toti au sarit la el.. ca vai ai gresit ca nu stiu ce.. ca de stiti cum e la fotbal. Jucatorul enervat la culme si’a dat un autogol asa ca se calmeze si daca tot este acuzat sa fie acuzat cu un motiv foarte bun. Alta explicatie ar fi ca ar fi luat mita de la echipa adversa.desigur o suma frumusica.

    Apreciază

  3. Tilica

    Noooh, Giani, nu cred ca e asa.
    Din cate il cunosc eu pe Cristea trebuie sa fie o chestie tare “chisnovata”, surprinzatoare dar foarte simpla in final.

    Cristeo, te-am citit?

    Apreciază

  4. Bengi

    Va dati seama ca nimeni dintre noi nu a auzit de asa ceva, deci e ceva la mijloc, cautati dragilor:)) eu n-am gasit nimic.

    Apreciază

  5. Adrian

    Uite, maresc miza:

    Cine aduce primul dovada ca da sau ca nu, primeste un Exemplar de colectie cu autograf din DVD-ul „O Lume Nebuna – sezonul 2”, proaspat scos de la tipar.

    Ei? Se baga cineva la sapaturi?

    Apreciază

  6. Anghel Teodor

    Autogol
    Lumea nu va uita uşor celebrul autogol din Champions League, pe Bernabeu, cu Real Madrid. Mama lui Bănel nu îl va uita, cu siguranţă, niciodată. Şi nici gheara care i s-a pus în piept atunci cînd fiul său plîngea în hohote pe teren, jenat de ceea ce făcuse. Aşa a ales Bănel să îşi trăiască mica dramă, iar efectul s-a văzut la sute de kilometri distanţă, undeva spre Brăila, în casa care se zbate să uite că a fost bordei, în inima mamei. Nimeni nu s-a mai întrebat ce căuta portarul Cernea la mai bine de zece metri de poartă, că dacă era la locul lui putea să scoată mingea trimisă aiurea acasă, nimeni nu a mai spus că, pînă la urmă, era un meci cu Real Madrid şi 0-1 nu e chiar dezastru(dar na sa facut egal), cînd oricum nu mai ai şanse de calificare. Bănel a luat totul pe umerii lui, modest, aşa cum a obişnuit de fiecare dată.

    Apreciază

  7. Adrian

    Bai, sincer, mie mi-a placut cum a reusit Banel sa treaca peste incident si cum marea majoritate a suporterilor nu i-a cerut capul pe o tipsie de argint.

    Apreciază

  8. rava

    mai anghel, chiar daca este vorba de un meci de la un un turneu international la nivelul grupelor, Steaua nu avea oricum nici o sansa sa treaca mai departe..era deja afara..
    mie mai degraba articolul asta mi’a amintit de escobar..se potriveste tot mai putin faza cu golul ‘marcat’ cu 7 minute inainte de final..oricum golul lui a costat’o pe columbia calificarea pt ca daca facea macar egal cu SUA avea 4 puncte ca si elvetia dar trecea mai departe Columbia pt ca a castigat meciu direct cu elvetia..
    p.s: sursa wikipedia 😀

    Apreciază

  9. Adrian

    Hai ca mai e putin…!

    -Banel (sper ca) n-a tinut mortis sa dea autogolul.
    -Nici Escobar care, destul de repede, a si fost impuscat daca nu ma insel…

    Apreciază

  10. Giani

    Barbados vs Grenada. Cei de la Barbados si-au dat autogol intentionat pentru a trimite meciul in prelungiri.

    Apreciază

  11. Giani

    explicatie: Barbados avea nevoie de o victorie la 2 goluri diferenta pentru a se califica. Dar in minutul 83, la 2-0 pt Barbados, Grenada a dat golul de 2-1. Dupa 5 minute de incercari, Barbados si-a dat seama ca nu poate sa faca 3-1 si si-au dat autogol pentru a trmite meciul in prelungiri, unde o bizara regula a Cupei Caraibelor spunea ca un gol dat in prelungiri valoreaza dublu.Cei de la Barbados au dat acel gol si au castigat cu 4-2, mergand mai departe.

    Apreciază

  12. Sabre

    Nu exista un meci international in care un autogol sa fi fost dat din propria initiativa si sa schimbe si avantajul echipei.

    Apreciază

  13. dragos

    Un col dat de portar in propria poarta fara ca mingea sa fie atinsa de alt jucator din cate stiu eu nu poate fi validat de arbitru. Goanga e falsa….parerea mea 😀

    Apreciază

  14. Giani

    @dragos cum sa nu fie validat ma?:)) asa orice portar daca se afla intr’o situatie periculoasa poate scapa asa:)).Mai documenteaza’te putin:D

    Apreciază

  15. Cristian

    Din cate imi amintesc eu era un jucator care dupa ce a fost acordata o minge de arbitru, vrand sa le-o dea echipei adverse, a lovit mingea care a trecut pe langa portar si a intrat in poarta si echpa sa lua conducerea. Simtindu-se vinovat, dupa reluarea jocului de la centru, a luat balonul si „a intrat” cu el in propria poarta,restabilind egalitatea.TTotul a fost facut din fairplay.

    Apreciază

  16. Pingback: -Lumea lui Cristea- Raspunsul la Goanga cu autogolul
  17. zorn

    Nu cred ca e posibil asa ceva.Totusi din nervi sa se ajunga la asta?nu prea cred..singura solutie este sa fi primit o suma „interesanta” de la echipa adversa

    Apreciază