Cat platesc strainii ca sa munceasca in Romania

Turiştii străinii dau bani să lucreze în fermele din România. Mai exact plătesc 10 euro să mulgă vacile, să strângă fânul sau să care …bălegarul. In timp e tinerii romani sunt grabiti sa plece la munca in strainatate, atrasi de mirajul salariilor mari, strainii vin sa le ia locul, cuceriti de agricultura noastra traditionala.

Sute de turisti straini, din toate colturile lumii, au gasit in Romania destinatia turistica de vis. Mai exact, acestia prefera sa se relaxeze traind si muncind romaneste, la tara. Afacerea e o nimica toata. Pentru o taxa de 10 euro aceştia beneficiază de masă şi cazare în una din cele 36 de microferme tradiţionale, majoritatea din Transilvania. În schimb, trebuie să ajute la muncile fermei, în măsura în care se pricep, şi să împartă ţăranilor români din cunoştinţele lor.
Ideea acestui gen de vacanta apartine WWOOF Romania, parte a retelei britanice create in anii 70. In Romania, proiectul a demarat in 2008 cu 3 ferme, numarul lor crescand pana la 36 in prezent. Implementarea proiectului in Romania s-a dovedit benefica atat pentru turistii care practica un soi de voluntariat dar mai ales pentru fermierii romani care exploateaza mana de lucru ieftina. Vest europenii si americanii prefera fermele ecologice din Transilvania- de fructe, legume precum si cele de animale sau cele producatoare de branza ecologica. Daca un muncitor roman castiga intr-o tara vest europeana circa 6 euro pe ora in muncile agricole, fermierul roman valorifica munca strainului pe bani si mai putini.

(Guest post by Alina Hodovanu)

Anunțuri