Ban la ban trage

Latifundiarul român îşi va mări veniturile în următorii ani cu banii scoşi din visteria Uniunii Europene pentru plata la hectar. O veste profitabilă, de altfel, şi pentru fermierul roman

Vesti bune vin de la Bruxelles pentru fermierul roman in urmatorii ani. Romania a castigat, sase ani de acum incolo, 10,2 miliarde de euro pentru plăţi directe la hectar, cu 2,7 miliarde mai mult decât în anii trecuti. Este domeniul in care Romania a reusit sa atraga cei mai multi bani europeni de pana acum, aproape 18 miliarde de euro, dintr-un total de 40. Tinand cont de faptul ca rata de absorbtie este de 100%, fermierii romani vor primi in medie, anual, circa 1.4 miliarde de euro. Potrivit calendarului financiar disponibil până în 2016, plata directă din bani europeni creşte cu aproximativ 20 de euro în fiecare an.
Cei mai avantajati de aceste subventii sunt tot bogatii. Marii fermieri ai tarii primesc anual milioane de euro în mod direct pentru hectarele unde fac producţie agricolă. Astfel, cel mai mare moşier al ţării, Culiţă Tărîţă, care a luat în arendă Insula Mare a Brăilei, va primi în acest an circa 10.000.000 de euro pentru cele 75.000 de hectare pe care le exploatează. Această sumă va urca până la circa 16.000.000 de euro în 2016. Ioan Niculae si Adrian Porumboiu se claseaza la egalitate in topul latifundiarilor, fiecare cu 50.000 de hectare in exploatare. Ambii vor primi anul acesta circa 7.000.000 de euro, pentru ca in 2016 suma sa urce la 10 milioane de euro.
Cu toate acestea, desi rata de absorbţie pentru plata la hectar s-a apropiat de 100%, in cazul dezvoltarii rurale, Romania nu a trecut de 15%, aceasta fiind , de fapt, principala provocare pentru anii urmatori.

(Guest post by Alina Hodovanu)