Video online si campania electorala

Cica un presedinte de CAP, citind in ziar despre asasinarea lui Kennedy ar fi zis: “Bai frate, grea viata avem noi, presedintii…!”
Cam asta mi-a venit in minte cand acum, in debut de campanile electorala damboviteana, m-am hotarat sa scriu despre impactul video online… in alegerile din SUA. Si totusi…
Surse de dincolo de ocean au pus la dispozitie date care, pastrand proportiile, ar putea da o idee asupra trendului:

Un raport Pew Internet & American Life Project  arata ca peste jumatate dintre votanti (55%) au urmarit online in timpul campaniei video cu caracter politic, o crestere surprinzatoare fata de Campania precedenta. O crestere atat de semnificativa incat Forbes a denumit aceasta cursa electorala “the digital election”. Orientarea catre ajungerea la votanti prin internet se vede si prin sumele bagate in advertisingul online prin produse video.

Recent incheiata cursa electorala pentru prezidentialele Statelor Unite a bagat in publicitatea online, unul peste altele, 78 de milioane de dolari, realizand o crestere de 251% fata de alegerile din 2008.

Asta o fi trendul?
Chiar daca nu vrem sa facem o legatura directa cu rezultatul final tot nu putem ignora ca presedintele Obama a bagat in campania online de doua ori mai mult decat guvernatorul Romney, dupa cum puteti vedea mai jos. (Sursa si alte infografii AICI)

Numai ca, si aici intervine partea interesanta, surpriza (sau nu) e cand vedem ce tipuri de video online cu caracter politic au fost cele mai vizionate. Adica:

  1. 48% – Programe de stiri
  2. 40% – Inregistrari cu discursuri, conferinte de presa si dezbateri
  3. 39% – Video informative care explica in limbaj accesibil subiecte politice
  4. 37% – Video-parodii politice
  5. 36% – Campanii de publicitate politica
  6. 28% – Transmisii LIVE cu discursuri, conferinte de presa si dezbateri

Va las placerea sa le disecati singuri dar nu pot trece fara sa mentionez  ca in batalia de gherila online…

 • (asteptat) tot programele de stiri detin suprematia,
 • (de gandit la asta) temele de campanie trebuie explicate clar prin filme informative
 • (si, mai ales, cu aplicabilitate la mistocareala nativa a romanului) parodiile si mistocareala video au avut chiar un pic mai mare success decat campanile cu scop declarat (???).

NOTA: Ar mai fi de vorbit si despre Microtargetare (microtargeting), despre cum se livreaza content  in functie de informatii demografice. Pe romaneste adica despre datele personale ale fiecaruia, interese, gusturi, istoric de navigare pe net etc, date adunate fie ca vrem noi, fie ca nu si vandute, fie ca vrem noi, fie ca nu firmelor de strategie politica. (vezi AICI)

Astept si de la voi concluzii si completari !

Anunțuri