North Dakota nu e un stat al SUA

Generatii intregi s-au simtit, la timpul lor, neputincioase si cu senzatia ca nu pot schimba nimic. Ca nu e asa ne dovedeste nu un tanar ambitios ci o “prospatura” de 82 de ani. Un tataita care, tipicar si cu mult timp la dispozitie, a remarcat ca inca de acum 122 de ani (cand parte din Teritoriul Dakota s-a alipit la Statele Unite pentru a forma Statul North Dakota), constitutia statala contine o eroare: nu cere ca guvernatorul si alti inalti oficiali sa depuna un juramant la intrarea pe functie.

Pare o… cacareaza, o… chichita. O fi asa frate dar… intra in conflict cu constitutia federala.

Tataita, pe numele sau John Rolczynski a inceput cruciada lui inca de acum 16 ani (eeeh, asa daaaaaa… avea doar… 66 de ani pe atunci…!) si evident ca multa vreme nimeni n-a vrut sa se bage in cacao. A vorbit cu legiuitorii din Dakota, cu cei de la Washington, i-a scris chiar presedintelui Clinton… Rezultatul?

 La ei ca si la noi, daca nu aduce bani si e doar un tataie la mijloc… nu intereseaza pe nimeni!

Dupa opt ani in care nu l-a bagta nimeni in seama, in 2003, (o fi fost an electoral?) cruciadei lui John i s-a alaturat senatorul Tim Mathern . Senator caruia i-au trebuit si lui nu mai putin de opt (?) ani ca sa miste ceva, astfel incat abia acum, in 2011, a putut depune un amendament la Constitutie.

Pe scurt, incapatanarii unui mosulica  cu mult timp liber de a pune lucrurile in pas cu legea i-a trebuit 17 ani ca sa miste ceva si zic 17 pentru ca abia la anul, in noiembrie 2011, amendamentul va fi supus votului.

Pana atunci fratilor, in tara in care o virgula da peste cap un proces, unde forma a ajuns mult mai importanta decat fondul si unde poate exista Stella Liebeck acum oricine poate da in judecata o hotarare statala pe motiv ca North Dakota… nu e un stat al SUA.

.

 

Reclame