O Lume Nebuna classics: Stella Liebeck

Multi m-au intrebat cum am ajuns la O Lume Nebuna si poate ca, odata, o sa scriu si povestea asta mai in amanunt. Dar daca e sa stabilesc ce a produs declicul atunci, cu certitudine, pot pune degetul si arata:

Este povestea Stellei Liebeck

Habar n-aveti ca o stiti deja! Ati auzit-o la bere de cateva ori, v-a povestit-o cineva care incurca amanuntele sau care le amplifica de cateva ori, ati crezut-o sau ati catalogat-o folclor urban, ati uitat-o sau nu dar, cu certitudine v-ati intalnit cu ea.

Este tipa care a dat in judecata un fast-food (puneti voi un nume)  ca… (si aici apar variantele:) s-a oparit cu/ nu a avut capac pe/ nu scria ca e fierbinte pe…  ceasca de cafea. La finalul procesului tipa a castigat din asta (si aici apar infinit mai multe variante) 1/ 2/ 3/ 5/… 100 miloane de dolari.

Cum imi place sa scormonesc, am adunat fapte. Hai sa demolam mitul si sa va spun ce este real:

stella liebeckIn 27 februarie 1992 Stella Liebeck (foto), o mamaitza de 87 de ani din Albuquerque, New Mexico a cumparat o cafea de la ghiseul unui drive–thru McDonalds. Pe urma i-a scos capacul (care avea scris pe el un avertisment) si a pus paharul intre genunchi asezata in dreapta soferului. Cand acesta, nepotul ei, a plecat cu masina cafeaua, avand undeva la 85 grade Celsius, s-a varsat si i-a produs arsuri de gradul 3.
Asa a inceput “Procesul cafelei fierbinti” (the hot coffee lawsuit) cel care a devenit piatra de hotar in domeniul ciudateniilor permise de sistemul judiciar american.

Recapituland, o “taunitza” isi pune intre picioare o cana plina cu cafea clocotita (dupe ce, atentie, i-a scos capacul) iar cand masina in care era porneste si cafeaua se varsa arzand-o ea da in judecata McDonald’s si cere … 20.000$.
E drept ca femeia deja daduse vreo 10.000$ pe tratamentul medical si mai anticipa inca 10.000$ dar cand McD a refuzat cu aroganta sa dea mai mult de 800$…  a inceput tambalaul:

In 8 august 1994 a inceput procesul cu expertize si contraexpertize asupra efectelor diferitelor temperaturi ale cafelei, cu descoperirea ca mai existau alte 700 de cazuri documentate de arsuri, ca pe capac era un avertisment, daaaa, dar nu era destul de vizibil… si tot asa. Nebunia a tras atentia messmedia iar expunerea si interesul public tot mai mare au ridicat constant stacheta. Miza, o data cu ambitiile, au tot crescut…

S-a ajuns astfel incat la momentul verdictului, cand McD a fost declarat bun de plata, juriul sa propuna…(ta-ra-ra-raaa, tineti-va bine…!!!)doua sute de mii$ in daune compensatorii si 2,7 milioane $ ca daune punitive. (Veeezi? Mai bine erau de acord cu douazeci de mii…!)

-Au, veti zice, sa-mi bag cucu-n blender, trei bulioane de parai pentru o cafea varsata?!?!?!
-Trei bulioane, frate!!!!!!

De aici a inceput batalia pentru reducerea daunelor, judecatorul a redus totul la 640.000$ iar totul s-a terminat cu o invoiala secreta, probabil pe la 600.000$.

stella awardsProbabil cea mai costisitoare cafea a tuturor timpurilor! Restul este istorie, preschimbata in mit, preschimbat in legenda urbana, preschimbata in poveste la o bere, preschimbata in… Este ca o stiati cumva?

Urmarile acestui proces insa… au fost atat de multe incat ar trebui sa scriu un alt articol, numai si numai despre asta.

Ceea ce, daca stau bine sa ma gandesc… n-ar fi chiar atat de rau!

Anunțuri