Teapa viralitatii

Marea problema a internetului este ca e la indemana prostilor. Iar chestia asta are consecinte.
Pe de-o parte sunt, ziceam, prostii, cei care inghit nemestecat, cei care asteapta ca internetul sa le dea de-a gata, un fel de “muieti-is posmagii” informational.
Pe de alta sunt cei care profita, cei care traiesc din asta.

Mi-am amintit adevarurile de mai sus revazand filmuletul urmator, despre Sal, motanul care a fost chemat sa faca parte din juriu la un proces din Boston.

Vezi mai multe din Faze tari pe 220.ro

Singura problema cu aceasta stire era ca eu o dadusem deja, anul trecut intr-un episod de O Lume Nebuna (OLN 3-3) iar azi ea mi-era prezentata ca aflandu-se in plina desfasurare.

Vezi-doamne motanul era chemat in fata instantei pe 23 martie, dar nimeni nu spunea ca e vorba de anul… 2010.
As fi luat totul drept un caz izolat de incompetenta jurnalistica, m-as fi intrebat retoric “ce s-a intamplat cu regula verificarii informatiei din trei surse independente?”, as fi deplans atitudinea mogulilor de presa de a angaja oameni din ce in ce mai incompetenti, pe lefuri din ce in ce mai mici… daca nu vedeam cu stupoare ca lucrurile au luat-o razna din cauza… viralitatii.

Daca tot m-am documentat sa va zic ca povestea motanului Sal citat la proces a fost difuzata prima oara de WHDH, o filiala NBC din Boston, pe 7 ianuarie 2010 (Repet, douamiizece!!!), reporterita Janet Wu incheind transmisia cu informatia ca blanoasa felina este asteptata la proces pe 23 martie. La vremea respectiva stirea a avut rasunetul ei, am preluat-o si eu, repet, intr-un episod de O Lume Nebuna de acum un an.

Salt peste timp:

 • -Peste un an, pe 13 ianuarie 2011 (douamiiunspe!!!) Huffington Post publica o stire despre motanul Sal din Boston chemat la proces pe 23 martie. Daca a fost prostie sau specularea deliberata a prostiei intr-o zi fara stiri… nu stiu dar…-in aceeasi zi CBC din Canada preia povestea si o da ca noua
 • 14 ianuarie: o preia de proaspata o filiala Fox din Boston, editia online a the American Bar Association, the Toronto Star.
 • -luni 17 ianuarie: The U.K.’s Daily Mail, si New York Daily News, doua ziare nationale cu trafic mare

Rasul curului e ca toate citeaza raportul original WHDH, in care data de ianuarie 2010 este acolo, la vedere, sa o remarce toata lumea. Dar nu o remarca nimeni sau, pur si simplu, o ignora.

Curand insa dispare si acest impediment, agentiile de stiri incep sa se citeze intre ele:

Aproape 20.000 de preluari ale unei tepe virale!!!

(pauza de revenire)

Cateva concluzii:

-useriilor le plac povestile ciudate. Cererea e din ce in ce mai mare, oamenii implicati in transmiterea lor sunt din ce in ce mai slab pregatiti. Asta inseamna ca internetul e plin informatii neverificate, transmise dupa ureche, adevarate doar partial. Desi, aparent, internetul ar trebui sa ne dea raspunsul la orice imediat, fara sa mai fim nevoiti sa gandim, nimic nu trebuie luat de pe internet ca atare si inghitit nemestacat. Folosirea internetului OBLIGA la cautare, gandire, la filtrare, la discernamant. (este, Benji?)

-in scurta vreme sursele se citeaza incrucisat unele pe altele creand o tesatura de pseudecredibilitate. Preiau neverificat unii de la altii si merg mai departe, de cele mai multe ori nepunand niste intrebari evidente (ce cauta in stire anul 2010 cand noi suntem in 2011?) Cand o poveste este indeajuns de tare, conteaza mai putin daca e si adevarata. “E prea beton ca sa nu fie adevarata”. Mai vedeti o data numele implicate in proagarea acestei tepe virale

Exista un motiv pentru care i se spune “propagare virala”: Indiferent daca e adevarata sau nu, odata ce o poveste buna este lansata, nu se mai poate face nimic!

_________________________________________________

Anunțuri

 1. Tilica

  Cristeo, meseria ta e invadata din ce in ce mai mult de cei carora va adresati.
  (m-am exprimat prea abscons? Sa fac o schita?)

  Apreciază

 2. Costica

  „Indiferent daca e adevarata sau nu, odata ce o poveste buna este lansata, nu se mai poate face nimic!”

  Concluzia asta mi se pare foarte, foarte adevarata

  Apreciază