Despre protestul prin autoflagelare

  • -8 septembrie 1968 – Ryszard Siwiec , un contabil polonez isi da foc pe stadion in timpul spectacolului propagandistic ocazionat de Ziua Recoltei, in fata a 100.000 de spectatori printre care conducerea de partid si de stat si numerosi diplomati. Protesta astfel impotriva interventiri sovietice in Cehoslovacia.
  • -2 martie 89 – Liviu Babes era electrician la Trustul de Prefabricate din Brasov si pictor. Amator, dar talentat.Acum exact 21 ani, pe la ora 3 dupaamiaza, s-a avantat pe mijlocul partiei Bradu arzand ca o torta. Isi daduse foc in semn de protest. Lumea a crezut ca era vreo cascadorie. Torta umana s-a oprit la baza partiei si omul fumegand si urland a scos din haina incendiata un carton pe care scria: „Stop Murder. Brasov=Auschwitz”. Opriti crima!. Era un gest de protest fata de regimul comunist.
  • -septembrie-octombrie 2010 – Cristina Anghel a facut greva foamei saptezeci de zile in semn de protest fata de neaplicarea Legii de majorare a salariilor cadrelor didactice adoptate in 2008
  • -23 decembrie 2010 – Adrian Sobaru, electrician la TVR s-a aruncat de la unul dintre balcoanele Parlamentului, înainte ca Emil Boc să-şi înceapă discursul premergător dezbaterii moţiunii pe Legea Salarizării. El purta a un tricou pe care scria cu markerul :”Ne-aţi ciuruit şi ne-aţi vândut, ne-aţi ucis viitorul copiilor!„. „Asta este viaţa în care trăim noi!”, a spus bărbatul, care s-a aruncat de la balcon în semn de protest.

Actiuni care au avut mai mult sau (mai degraba) mai putin efect

Vad si inteleg
Oameni adusi dincolo de limita suportabilului, oameni ce se simt pusi la zid, oameni care vad ca nu mai e alta sansa, oameni care simt ca trebuie sa faca ceva.

Si totusi intreb:
Mai ales in conditiile de azi, autoflagelarea in semn de protest duce undeva?

.
.

(sinuciderea lui Ryszard Siwiec, – Wikipedia)

Reclame

  1. dulcesa

    Din nefericire, tind sa cred ca acesti initiatori in a schimba ceva gresit nu au reusit sau nu reusesc sa fie considerati un semnal de alarma, fiindca cei vizati pur si simplu sunt prea preocupati mai degraba de ei insisi decat de ceea ce fac gresit! Asta se intampla daca sunt lasati pe lumea asta drept lideri niste cretini!

    Apreciază