Sa facem emisiunea impreuna

Acu ce sa fac, daca trebuie, trebuie!
Pentru cei care vor sa dea o mana de ajutor la realizarea emisiunii O Lume Nebuna, o sa va dezvalui cateva dintre secretele scenariilor OLN. Le-am grupat sub titlul…

Decalogul scenaristului OLN

Alegerea subiectelor
1-Presa centarala (cea cu tiraje mari) si televiziunile mari din Romania nu sunt surse bune de cautare a subiectelor. Daca au aparut la Stirile ProTV sau in Click, sigur deja le stiu niste sute de mii de romani. De ce sa ti se spuna “Mdeah, interesant dar o stiam…!”

2-Chiar daca gasesti un subiect pe situri straine, verifica inca o data daca nu a aparut cumva si la noi in presa centrala sau la vreo televiziune.

3-Daca un subiect interesant a aparut insa doar in presa locala si nu in cea centrala, este foarte valoros deoarece este un subiect din Romania pe care poti sa il aduci in fata.

Verificarea
4-intotdeauna vezi daca nu cumva este vreo farsa sau vreun articol scris de un “ziarist” puturos care nu s-a documentat. Vezi ca stirea sa mai fi aparut si in alte surse cat de cat prestigioase. Au fost destule cazuri in care multi s-au facut de ras prin preluarea neverificata a unor farse. Un caz este AICI, altul AICI.

Trimiterea
5-daca credeti ca un subiect este real si merita sa intre in emisiune, trimiteti-l prin email la adresa…
subiecte@cristealizari.com,
…cu titlul “Subiect pentru OLN”. Nu uitati sa puneti acolo si numele sau pseudonimul sub care vreti sa fiti mentionati caci mi se pare normal ca munca voastra sa fie rasplatita cumva, macar moral.

Redactarea
6-Daca imi trimiteti un link catre o poveste care va intra in emisiune, se cheama ca sunteti DOCUMENTARISTI.

(ex: uite un subiect interesant la http://www.times-standard.com/ci_15076194 )

7-Daca imi trimiteti si povestirea pe scurt a intamplarii, asa cum credeti voi ca ar putea fi ea spusa in emisiune, se cheama ca promovati in functie drept REDACTORI. Povestiti intamplarea ca pe o poanta buna sau ca si cum ati zice prietenilor un banc suculent.

(Ex: un tip a fost atat de “fumat” dupa ce a luat o doza de LSD incat a ajuns sa isi taie singur testicolele. Salvarea chemata la fata locului a fost nevoita sa ceara ajutorul politiei pentru a le cauta prin imprejurimile casei. Abia mai tarziu s-a aflat ca tripperul le aruncase in toaleta si trasese apa fiind convins in visul sau ca aceastea au… monstrii in ele)

8-Daca dupa ce povestiti intamplarea mai adaugati si niste consideratii personale haioase pe care sa le pot folosi si eu in emisiune, se cheama ca ati atins pragul maxim de SCENARIST, onoare la care vor ajunge cu greu doar cei putini si alesi (glumesc acum, va doresc tuturor sa ajungeti).

(ex: iti dai seama ce a povestit politistul nevestei la telefon? “-Alo, draga, vezi ca intarzii la masa ca tot nu-i gasim coitzele lu’ nea Costica…!”)

Aparitia pe generic
9-Astfel de contributii de-ale voastre mi-ar fi de un mare ajutor, un ajutor nepretuit. Singurul lucru pe care il pot face in schimbul lor este sa va trec pe genericul de final al emisiunii alaturi de echipa de realizatori, ceea ce voi si face.

10-Sunt sigur ca vor fi subiecte semnalate de mai multi colaboratori caz in care pe generic va aparea cel care a avut o contributie mai mare. Dar hei, macar sa ajungem noi acolo, loc pe generic este destul.

______________

Dragilor, m-as bucura sa reusim.
In definitiv asa se strange o gashka misto, cand incerci sa realizezi ceva impreuna.
Iar noi nu vrem decat sa vedem daca putem face ultimele 4-5 episoade pana la vacanta IMPREUNA.

Nu e usor dar am incredere in voi!

_____________

 1. Codrin

  Pina gasesc o stire inedita si nebuna, te-am putea ajuta altfel daca vrei. Daca primesti prea multe link-uri, sau nu ai timp, sau … as putea sa le scriu pentru tine, sa fiu redactor sau scebarist dar pe articolele trimise de tine de la altii. Nu stiu ce nume ar avea o asemenea persoana dar cred ca ar fi de ajutor. Mai vrb pe mail ce si cum daca iti surade ideea.

  Apreciază

 2. Ursache

  Daca te plictisesti de cautat uite un site plin de nebuni, prosti, cretini….si pot continua….. http://(…)
  =multzam Ursule, multzam!=

  Apreciază

 3. Tilica

  Cristeo, daca iti iese asta… esti mare, maret, mirobolant, magnific… mucificator cu totul!
  Daca reusesti sa aduni in jurul tau oamenii ai de la mine o bere rece la terasa noastra in timp ce te ajut sa clasezi mesajele primite de la ei.
  Sa-mi, vorba ta, „coaca tabla de pe casa” daca nu te ajut si eu!!!

  Apreciază

 4. Pingback: O Lume Nebuna- Mergeti cu mine? OLN3-23
 5. Pingback: O Lume Nebuna- Sfintenia lichidului seminal OLN3-24
 6. Pingback: Bere rece | Ilar
 7. Pingback: -Lumea lui Cristea- Programul cOLNaborare
 8. ioio

  mr. Cristea , cum a zis si Codrin … as fi incantat sa ajut la clasarea subiectelor … si chiar daca nu voi gasi subiecte bune si eu … mi-ar placea sa ajut la subiectele celorlalti… si nu am nici o pretentie sa fiu mentionat in emsiune sub nici un nume …. ma mutumesc sa ajut:D

  Apreciază

 9. Pingback: -Lumea lui Cristea- Despre crowdsourcing si Programul cOLNaborare
 10. Abbey Banking National

  Pina gasesc o stire inedita si nebuna, te-am putea ajuta altfel daca vrei. Daca primesti prea multe link-uri, sau nu ai timp, sau … as putea sa le scriu pentru tine, sa fiu redactor sau scebarist dar pe articolele trimise de tine de la altii. Nu stiu ce nume ar avea o asemenea persoana dar cred ca ar fi de ajutor. Mai vrb pe mail ce si cum daca iti surade ideea.
  +1

  Apreciază