Goanga cu umblatul pe ape

Cand vine vorba de umblat pe apa premiera a fost atat de celebra incat timp de doua milenii a ramas de neegalat in constiinta crestina si universala.
Imaginea este atat de neverosimila in lumea reala, atat de rezervata doar divinitatii incat numai enuntarea ideii ca ai putea merge pe apa tinde catre blasfemie.

Numai ca, intre timp, am trecut in mileniul trei.

Mai intai a venit Criss Angel cu un film controversat in care el pasea peste luciul unei piscine. Dar, hei, tipul este iluzionist, magician, se asteapta de la el sa faca lucruri extraordinare, iesite din comun, el are tangente cu paranormalul!

Ce ne facem insa cu baietii din filmuletele urmatoare care, dupa observatii atente, experimantari stiintifice, exercitii fixice intense si multe, multe incercari, au pus la punct o tehnica accesibila oricui?
Adicatelea… e de ajuns sa te antrenezi cu ei, sa inveti stilul de calcare a apei, sa exersezi ceva mai mult si… sa mergi pe apa?
Ba, mai mult sa faci din asta un fel de sport caruia sa-i dai un nume banal ca Liquid Mountaineering? Pai unde este inefabilul, unde este divinitatea, unde este sacralitatea?

Voi ce ziceti de astia, sunt pe bune?

Un comentariu

  1. Pingback: Tweets that mention -Lumea lui Cristea- Goanga cu umblatul pe ape -- Topsy.com
  2. Stefan

    Nu e pe bune. De 3-4 milenii oamenii incearca chestia asta si pentru ca nu le-a iesit niciodata, au recurs la alte metode. Calugarii shaolin foloseau o tehnica de evadare din calea pericolului iminent in cazul in care manastirea lor se afla langa un lac. Montau cam la 10cm adancime placi de lemn pe care apoi fugeau. Inamicii credeau ca sunt ocrotiti de catre zei si nu-i mai atacau. Ce fac baietii astia e o tehnica similara. La un moment dat am observat ca de mai multe ori la rand a reusit unu dintre ei sa mearga fix aceeasi distanta. Oare atat putea el maxim? Sau atat de lunga era puntea de sub apa?
    Ce vedem acolo nu se compara deloc cu „skipping stones”. Cand arunci o piatra pe apa, aceasta are o directie de mers orizontala. Talpile baietilor astora au o directie aproape perpendiculara. Mai mult, suprafata de contact este in disproportie totala fata de masa corpului.
    E fals. Nici nu ma mai obosesc sa caut pe net, deoarece am dovezile stiintifice care sa demonstreze ca e fals.
    Seara buna!

    Apreciază

  3. angel_of_skrull

    bah frate asta e fake …dar au incervat cei de a brainiac cu niste pantofi cu talpa de scartaietoare sa merarga incet,dar sigur pe apa…

    Apreciază

  4. Bula si Strula

    Bueeey ati nebunit? Cum sa nu se poata, daca impingi in apa cu putere mare ramai la suprafata. Pai cu inotatul cum e ca altfel am cadea toti la fund cca pietrele. Tipii au gasin unghiu sub care sa loveasca apa. Nu ati auzit ca ei zic ca merg pe un arc de cerc si atuncea picioarele imping lateral un pic si asta le face sa nu se cufunde prea repede si sa impinga corpu in sus.

    Apreciază

  5. Tasse

    Adriane nu mai dai povesti cu mine?
    Iar despre filmulete Omul nu poate sa mearga pe apa punct! Nu-mi veni mie cu chestii si scorneli ca alergi in crucis si stai pe apa ca cococtarcu. Nici un cos de alfa dasta n-o sa ma convinga veci!
    Am zis!

    Apreciază

  6. luka

    eu am vazut pe discovery un repostaj cam asa care zicea ca se poate dar trebuie gasit un unghi si o frecventa care sunt proprii fiecarui om. daca te apuci si experimentezi ai sa gasesti incet incet care este unghiul si frecventa specifice care merg la tine. parca zicea acolo si ca e in functie si de temperatura apei si nu mai stiu ce indici care calculau. cred ca d-aia baietii din film dimineata cand e mai rece nu reuseau sa mearga prea mult iar pe seara cand se incalzea reuseau mai mult.
    Parerea mea

    Apreciază

  7. Costin Bucuresteanu

    Am o intrebare , cat se poate de simpla

    NICI UNUL DINTRE EI NU ESTE UN ALERGATOR BUN, (nu are corp de ALERGATOR sau atlet) asta inseamna ca nu poate mentine si creste viteza dupa atingerea vitezei maxime de 45-55 KM/h Dragul nostru E=(mc)2 , 45-50 km/h contra 85-100 KG , nu neaparat ca este imposibil (ci este o pura aberatie)

    NU O SA SPUN ESTE IMPOSIBIL , ci o sa spun ca cea ce mi-au aratat ei la minutul 2:15 (in slow Motion ) (Mare greseala) nu treubuia sa faca asta

    O sa va explic pe scurt

    Valurile se indreapta INTODEAUNA CATRE (MAL)/ De ce in slow motion se vede CLAR ca valurile se indreapta CATRE ALERGATOR( asta inseamna ca undeva SUB alergator) este mal (sau un ponton ridicat spre suprafatza) Iar pasul de la minutul 2:22/23 CONFIRMA afirmatia mea ( ACEL PAS SE SCUFUNDA INSTANT) fara ca el sa micsoreze viteza.

    Explicatie Sub observatie- (Alergatori amatori ,in special cei care au o tenta de a (ACCELERA) pentru a creste viteza tind sa CALCE pe varfuri (Asta dandu-le efectul de (IMPINGERE)) cea ce in atletism este incorect (si se numeste alergare INCETINITA) de ce domnul nostru in toate inregistrarile el CALCA APA CU VARFUL PICIORULUI (Si nu se scufunda) stim cu toti ca cu cat este mai putina suprafatza pe apa cu atat se scufunda mai repede

    Concluzia mea – Filmul este un Scam , (un fals) voi dedica un film identic pentru prostime un film 1st April 1957

    Dragi mei va prezint copacul Spagetti

    Apreciază

  8. anonim

    Eu eram cu varamiu la Amara cand el mi-a aratat figura asta si a mers sapte pasi doar. Cica e un anumit fel de a pasi pe apa cand fugi. Am incerct si eu dar n-am reusit. El zice ca asa l-a invatat un parinte venit la bai si ca inainte de fuga zice o rugaciune pe care a invatat-o tot de la parinte. Eu n-am ziso si nu am putut sa fug pe apa.
    Nu va zic numele ca radeti de mine asa faceti toti

    Apreciază

  9. Just4Fly

    Mersul pe apa a lui CrisAngel iese din start, si probabil si celelale.
    http://www.trilulilu.ro/florin07/bf6cc603ec36d7

    Liquid Mountaineering nu este nimic paranormal sau divin este pura stiinta. Cum zic si eu acolo picioarele actioneaza ca motorul unei barci, plus de asta au facut pativa pasi nu au traversat lacul sau piscina…

    Da…nici o sansa sa te misti incet si sigur.

    Apreciază

  10. capo

    „Un corp scufundat într-un fluid este împins de către fluid, de jos în sus, cu o forţă egală cu greutatea volumului de fluid dezlocuit de către corp.” Această forţă se numeşte forţă arhimedică sau forţa lui Arhimede. Teoretic ar fi posibil ca volumul de lichid dezlocuit colaborat cu masa corpului mai mica datorata vitezei si a fortei centifuge rezultate din alergatul in semicerc, daca observati ,sa dea posibilitatea de a se deplasa pina viteza scade si automat creste masa.
    Deci eu zic ca nu fake.Sau macar e „credibil” cu zic cei de la „Mith Busters”.

    Apreciază

  11. capo

    A, si apropo de „… unde este inefabilul, unde este divinitatea, unde este sacralitatea?” , rusul ala de care spuneai ca a sarit de la et. 5 de 3 ori si abia s-a zgariat putin, ala ce sa zicem de el??? Ala „umbla pe aer” , frate , chiar sfideaza toate legile fizicii!! Sau o fi vre-un „pui” alcoolic de Superman?

    Apreciază

  12. Adrian

    @Capo: aici m-ai incuiat. Nu am date despre cum a calcat aerul rusul ala in tinmpul caderii si nici daca a dat salturilor sale o traiectorie curba pentru a accentua forta centripeta (sau cea centrifuga, dupa trecerea de periheliu fortele inversandu-se, se stie!)
    Cred ca aici sacralitatea era prezenta prin vertebra sacrala.
    (parerea mea!)

    Apreciază

  13. rava

    Adriane daca ti se pare ofensiv pt careva msg’ul asta te rog sterge-l ca sa evitam discutii inutile..
    SPAM ON:
    poi mai baieti, voi vi’l imaginati pe Iisus gafaind, facand drifturi in mijlocul marii, pe furtuna, cu ‘fusta’ ridicata pana la brau pentru a nu se impiedica?
    ce sa mai zicem de saracul Sf. Petru care probabil nu a calculat bine unghiul cu care piciorul trebuia sa loveasca apa sau inclinatia nu era suficienta..
    apoi dubiul cel mai mare este: cum a facut Iisus sa’l scoata din apa, sau au aruncat cei din corabie un colac de salvare?!
    SPAM OFF:
    iertati’ma daca am fost ofensiv pt careva, nu asta imi era intentia 😛

    Apreciază

  14. ady

    Pai mersul pe apa poate e posibil oricum am auzit de ceva calugari tibetani care daca se concentreaza pot sa mearga cateva sute de km si sa nui doara picioarele sau un calugar rus ca nu a mancat vreo 2 ani si nu a patit nimica.Oricum filmuletul asta e fake(dar nu imposibil)pentru a mers pe ceva asta demonstreaza valurile.

    Apreciază

  15. Stefan

    Pe net zice ca e o reclama la firma care face papucii aia peste care domnii din imagini au dat „din greseala”. Reclamele de tip viral video nu sunt o notiune noua. Dupa cum probabil stiti, acum putin timp a mai fost o goanga cu niste pop-corn gatit cu telefoane mobile. Same thing.

    Apreciază

  16. capo

    @Adrian. Eu ma refeream la forta centrifuga, aceasta fiind forţa care tinde să scoată corpul de pe traiectoria circulară, imprimându-i o mişcare pe direcţia razei cercului, motiv pentru care persoana respectiva are tendinta sa „pluteasca” deasupra apei pentru scurt timp dind impresia ca „umbla” pe apa.Nu am confundat cele doua forte.. :))))

    Apreciază

  17. Adrian

    @Capo: Mdeah, punct de vedere surprinzator ca intotdeauna…!

    E adevarat ca tipul din prestatia originala se pricepea la „raze” (chiar daca nu de cele ele cercurilor) dar, desi am cautat chiar si pe Twitter, nu am gasit referiri exacte la unghiul Alfa al incidentei pasilor asupra luciului apei.
    Asta e, Google are si el scapari!

    Apreciază

  18. Cosmyn

    Pun pariu pe cat vreti voi ca totul e adevarat deoarece acesti tipi nu merg foarte mult pe apa,si e o chestie incercata de multi,dar doar cativa pot reusi deoarece acestia s-au si antrenat,au si echipament bun,deci,cativa metri pot merge pe apa.Nu bag mana-n foc ca merg pe multi km, dar putin acolo,cred ca e posibil

    Apreciază

  19. Asgardul

    Nu este Fake, de ce? Simplu. Apa atinsa la o anumita viteza, devine ,,beton”,apa iti respinge lovitura, sau piciorul.

    Apreciază

  20. zyggi11

    ii fake se vede clar ca este trucat, cu toate ca omul trosneste cu putere in apa si atinge o adancime cu piciorul in apa , mereu egala, treaba este cu niste mese transparente din plexic si chiar si in apa curata aceste mese nu se vad daca se filmeaza dintr-un anumit unghi, mesele au fost folositi de diversi iluzionisti;)

    Apreciază

  21. Mizu95

    Eu zic ca este reala asa cum a zis si „Asgardul” mai sus…atunci cand atingi apa lao anumita viteza….devine o suprafata „solida”. Din acest motiv cand un avion se prabuseste in ocean se face tandari si explodeaaza….daca nu ar fia sa avionul ar intra linistit sub apa.
    Si deasta baietii astia…pasesc aproape perpendicular pe apa…pt ca suprafata cu care intra in contact cu apa sa fie cat mai mare…si pasesc cu putere…practic „bat” apa.
    Eu cred ca este real:)

    Apreciază

  22. BrD

    Adrian zicea ca o sa dea raspunsul si nu l’a mai dat…

    Pana o sa il dea, zic sa ma dau si eu cu parerea.

    Pentru inceput ar trebui sa va uitati la asta . Este vorba de soparla care se numeste Isus Hristos. Se numeste asa pentru ca poate merge pe apa. Acest filmulet va va arata ca este posibil sa mergeti pe apa.

    Insa intre aceasta soparla si acesti baieti, sunt unele diferente.

    Cea mai vizibila si mai esentiala este viteza cu care atinge soparla apa, si viteza cu care baietii scufunda picioarele in apa. Daca si ei doar atingeau apa, avea putina credibilitate, dar pentru ca ei nu ating apa, ci pur si simplu o calca iar piciorul intra cat de cat…credibilitate 0 (zero). Deci e FAKE.

    Bafta!

    Apreciază

  23. Zullu

    Ce de-a experti in depistarea falsurilor :)) asa peste noapte v’ati nascut destepti….lucrati la NASA cumva….a nu scuzati-mi ironia ca sunteti romani si preferati sa criticati orice. Am mai spus-o si pe 220 o mai zic si aici natura e plina de exemple ca mersul/statul/plutitul pe apa este posibil.

    Apreciază

  24. capo

    @ Just4Fly
    Nu toate . De exemplu dragonul de Komodo (60 – 90 kg). Dupa ce aplica Boc masurile o sa fie muuulti mai slabi ca el in Romania. 😛 Eu zic ca in 6 luni multi o sa umblam pe ape si nu cu nu stiu ce pantofi speciali ci chiar cu slapi chinezesti!! Eu nu ,ca am mult peste limita, da nici Adrian nu pare prea grasut. Ce zici , Adrian, te bagi?

    Apreciază

  25. kvzr

    Bai deci era la un momentdat o soparlita care alerga pe apa,evident viteza destul de mare pentru o soparla,partea interesanta este ca nenea ala de la Discovery sau Animal Planet nu mai stiu exact a zis ca si omul poate alerga pe apa,doar daca poate alerga cu 100 km / h…

    Apreciază

  26. Icekwl

    nici nu trebuie sa caut. legile fizicii spun ca este posibil, DOAR CA limitarile fizicului uman de a alerga cu viteza necesara, combinata cu greutatea noastra, marimea zonei de contact cu apa fac filmuletul asta foarte, foarte fals.

    Apreciază

  27. Rciiprian

    dupa 30 de secunde de gandit categoric e falsa De ce alearga pe acelasi traseu pe apa si in aceasi zona ? 😉

    Apreciază

  28. maritim

    Este clar ca acolo este un mal sau un ponton la adancime, care nu se vede pe camera, dar se observa foarte usor, dupa felul in care se misca ei pe apa. Cu putin antrenament si dexteritate poti sa calci pe acele punti, stalpi, sau pe orice calca ei cu foarte mare usurinta. Ceea ce prezinta ei, cel putin in felul in care il prezinta este clar ca este imposibil si nu au rost mai multe discutii .

    Da-mi premiul Mister Adrian 😀 !

    Apreciază

  29. [Gogu]

    daca ati fi urmarit un pic cu atentie filmuletul…va-ti fi dat seama de mai multe chestii:

    1.mereu se duc in acelasi loc
    2.mereu cad in acelasi loc
    3.dedesubt e un ponton acoperit cu apa….se observa foarte vag

    si pentru toti ceilalti care au dat comentatii pozitive..nu le urez decat minte mai multa…si numai bine

    Ps. e imposibil sa mergi pe apa( momentan)

    Apreciază

  30. Sorin

    Elo stiti ce zic eu:))Sa ne dea adrian raspunsul:))Ca doar el a pus goanga:))Am o idee…mil da mie eu il postez si iau premiu si gata:))

    Apreciază

  31. Stefan

    mai, e o reclama viral la firma Hi-Tec care vinde articole sportive. Puteti observa papucii aia peste care ei i-au gasit „din greseala”.
    am zis!

    Apreciază

  32. kamikaze

    bula si strula are dreptate….cu arcde cerc…ca si la foaie…daca o indoi poti tine un piz…sau mai multe pe ea…dar daca o lasi normala…nu se sustine nici pe ea….asa e si la apa…intr-un anumit unghi….si cu viteza destula…sa-ncerci…

    Apreciază

  33. badlucian

    Legile fizicii nu o interzic, de fapt exista o soparla numita Jesus Christ lizard care realizeaza acest lucru cu succes, chiar alearga pe apa. Dar aceasta soparla face acest lucru la viteze incredibile, picioarele(care de altfel sunt foarte mari in comparatie cu corpul)i se misca de cateva ori pe secunda si greutatea ei e de sute de ori mai mica decat a unui om. Dupa parerea mea imaginile sunt trucate, nici Usain Bolt n-ar putea alerga atat de repede cat ar fi necesar.

    Apreciază

  34. 18bogdanel

    duce-ti-va in cada, umpleti cada cu apa, apoi dati cu palma tare in apa sa vedeti ce se intampla. si mai simplu, cand mergeti la piscina, puneti o foaie de ziar, apoi sariti cu capul inainte. o sa aveti neplacerea sa descoperiti coeziunea dintre molecule.

    Apreciază

  35. Icekwl

    @18bogdanel aaaand your point is? uita’te la ce am zis eu mai sus, sa vezi ca este irelevant ce spui tu acolo. nu total irelevant, pentru ca tu vrei sa zici ca in teorie functioneaza. insa in practica, nu o sa alerge niciodata omul pe apa. nu fara vreo masinarie, inventie, un alt lichid decat apa, sau altceva. ceea ce se prezinta in filmuletul acela este total fals.

    Apreciază

  36. Sttefan

    cred ca se poate .. avand in vedere ca daca sari pe burta intr-o balta parca te lovesti de beton se poate … sau sub acea apa era gheata ..

    Apreciază

  37. Pingback: -Lumea lui Cristea- Raspuns la Goanga cu mersul pe apa
  38. Pingback: Puţină mişcare pe apă | Codrin's blog