Meciul saluturilor, Romania-Franta 1-1

lampe_eiffel_400Cristealizari.com, 220.ro, si Dailycodac.ro au facut un video raspuns la “Salutul Romanesc” ce a creat polemici: ca e o lovitura sub centura, ca s-au predat ca nu aveau ce face, ca marea natie franceza…

Nu stiu voi dar eu sunt un tip blajin. Nu-mi plac excesele gen rasism, sovinism etc.
Dar nici sa-mi arunci cu laturi in cap si sa te astepti sa ma uit blajin la tine.
“Prestatia” lui Jonathan Lambert la televiziunea France 2 in care ii facea pe romani milogi cu mana intinsa m-a infuriat.

In primul rand pentru ca nu era doar excesul unui umorist care, in direct, dus de placerea de a face o poanta, “scapa” una mai groasa. Nu! Era o miscare elaborata, trecuta in scenariu, pentru care se imbracase special  in fusta larga si inflorata. O “poanta” pentru care, merde! se facusera chiar si repetitii cu publicul.

M-a infuriat nu pentru ca ne arunca in ochi imaginea unor conationali de-ai nostri plecati la cersit, ci pentru ca generaliza, pentru ca punea etichete. Ne facea milogi… ca natie. Pai frumos e mai musiu?

Daca nu mai poti face “bancuri cu jidani” sau “glumite cu ciori” pentru ca iti sare tribunalul in cap te-ai reprofilat pe romani, in ideea ca “mamaliga nu explodeaza”? Si asta e tot un cliseu, mon ami. Iar daca vrei sa ne batem in clisee, daca vrei sa ne porcaim pe sistemul “tac-tu-i betiv, da, dar si ma-ta-i o  putain”, ei bine si eu stiu sa dau la “cojones”.

(Da, stiu, “cojones” e din spaniola, dar cum, in xenofobia voastra, voi altceva decat franceza nu cunoasteti, o sa vi se para ca zic in romaneste)

In consecinta, acum e randul vostru sa va puneti Ministerul de Externe sa protesteze, e randul vostru sa faceti pe jignitii in sentimentul national, e randul vostru sa taiati firu-n paispe cu discutii televizate.

Iar daca mai aveti chef de o repriza… va asteptam!

_______________________________________

foto: Lampe Tour Eiffel je t’aime Design:Pierre GONALONS, link

Un comentariu

  1. Pingback: Tweets that mention -Lumea lui Cristea- Meciul saluturilor, Romania-Franta 1-1 -- Topsy.com
  2. angel_of_skrull

    Adiane s-a fkt 2-1 pt franta 😦
    ink nu le-a ajuns aja k punete p treaba 🙂
    apropo ai tot respectul meu… 😀

    Apreciază

  3. capo

    Hai sa-i dam comentatorului „prezumtia de nevinovatie”. Poate ca asa umbla el imbracat , tocmai venea de la cersit din Place Piggale si era stresat de concurenta „romanilor”. Cel putin, atit el cit si publicul pareau bine pregatiti in „ale cersitului” . Cit de greu era sa stringa 45-50 de „colegi” cersetori si sa faca un protest spontan impotriva celor care le iau „painea” de la gura. E criza, nu poti trai doar ca un „putain” de prezentator TV.

    Apreciază

  4. capo

    Multumesc mult. Mie imi pare rau ca am pierdut atita vreme pina sa descopar acest blog de pe care citesc si nu ma mai satur. Cit despre „O lume nebuna” de vre-o 4 ore ma uit la fiecare episod in ordine! 🙂 Ce pot zice.. Keep the good work ( vorba francezului).

    Apreciază

  5. Simeone

    Sunt total de acord cu cele scrise de tine mai ales partea cu bancurile. O natiune mare se naste din prostia celor mici?

    Apreciază

  6. Mamamar

    Pe mine ma distreaza ca toata tarile „civilizate” fac gura ca „romanii” vin la cersit la ei. Ok! Inteleg. Ce nu inteleg este de ce daca tot fac gat, de ce nu se opresc din a le da bani? Cat o fi el de cersetor, dar daca nu ii dai se muta la altul… Sa privim partea buna a lucrurilor: au plecat de la noi ca sa o duca si ei mai bine, si si noi in acelasi timp, fara ei.
    Si daca toti romanii sunt:”Va rog, domnule!”, atunci sa ni-i dea inapoi pe toti mari oameni (Brancusi de exemplu, ca e „vecin” cu mine :D) ca si ei la vreme lor au fost „milogi” si s-au dus la ei sa isi faca un trai mai bun.

    Apreciază

  7. Adrian

    @mamamar: Acum cativa ani toate aceste natiuni ultracivilizate ne aratau cu degetul ca, vezi doamne, ii discriminam pe tigani, nu le dam drepturi si ca nu ii iubim asa cum ar trebui.
    Dupa ce s-au trezit cu ei in batatura si-au schimbat atitudinea.
    Ce ipocriti!

    Apreciază

  8. Simeone

    Pana la urma, daca e sa gandim normal, fiecare e responsabil de faptele sale si asta e valabil pentru toti. Sunt vinovat eu ca rrom-ul(64Kb) x-ulescu a spart un magazin in franta? Romanii generalizeaza cazurile de pedofilie ale francezilor sau elvetienilor? Nu!
    Domnilor, treaba cu rromii(bietii de ei) e folosita ca metoda de santaj.
    Comediantii de pe France2 nu au facut altceva decat sa execute un ordin.
    Si de ce tocmai acum? Parca era liniste in ultima perioada. Ce i-a determinat sa recurga la aceste jigniri mizerabile?

    1) Romania va cumpara avioane F-16
    2) Afacerea F-16: România încaieră SUA cu Europa
    3) Dupa Gripen, si Eurofighter se arata dezamagit de decizia Romaniei de a achizitiona avioanele F-16 la mana a doua

    Eurofighter, unde sunt prezente si companii din Franta.

    Sa privim si alt unghi.
    1) Romania cumpara sapte avioane C-27J de la Alenia Aeronautica
    2) Ambasadorul italian în România, Mario Cospito:„Românii nu mai sunt o problemă în Italia“
    3) Hoooopppaaaa!!! Dragoste subita!

    Interesant, nu?

    Va intreb pe dumneavoastra; cine sunt „tiganii” in aceste cazuri?

    Apreciază

  9. Simeone

    „L’élargissement inclut la pédagogie sur ce qu’est l’Europe politique”, a-t-elle dit en soulignant que l’achat des avions de combat américain F-16 par la Pologne au détriment des Mirage français au lendemain de la conclusion des négociations d’élargissement, en décembre 2002, n’était pas passé inaperçu.

    Tiroir-caisse UE n’est pas !

    Apreciază

  10. Mamamar

    Cert este faptul ca atunci cand e ceva bun ei vor imediat sa isi insuseasca ceva de al nostru. Asta este. Train intr-o lume in care vor ce e mai bun si restul nu e al lor. Noroc ca ne avem unii pe altii. Numai bine!

    Apreciază

  11. capo

    Un link, ceva , sa vedem cum au „recidivat”? Ca te ajutam si noi, Adriane, de le trece cheful de glume. Noi ridem si cind ni greu, ei nu stiu sa rida nici cind li bine!

    Apreciază

  12. Daniel

    Cert este faptul ca atunci cand e ceva bun ei vor imediat sa isi insuseasca ceva de al nostru. Asta este. Train intr-o lume in care vor ce e mai bun si restul nu e al lor. Noroc ca ne avem unii pe altii. Numai bine!

    Apreciază

  13. Pingback: Discuţie între ciori | Ilar