Boxescu si perdeaua de fum

Iluzionismul, ca forma de divertisment, are un principiu de baza care asigura reusita: distragerea atentiei. In timp ce iti arata mana stanga cu pumnul care se desface, captandu-ti atentia, cealalta mana umbla la buzunarul secret din captuseala.
Un principiu care sa dovedit viabil atatea sute de ani, bineinteles ca a fost preluat de catre cele mai moderna stiinte, inclusiv cele implicate in luptele pentru putere, vezi campanile electorale.

fistToata lumea dezbate acum daca filmul este sau nu un trucaj, de ce mana lui Basescu se misca atat de brusc in fotograma cu pricina, cu ce l-a enervat copilul, de ce sa nu ne altoim copii cand fac boacane, etc
Mie mi se pare ca toate astea nu sunt decat niste cortine de fum facute sa nu mai vedem esentialul. Pentru ca daca facem un pas in spate si ne uitam fara patima, niste concluzii apar singure:

Premisa A:Incidentul este real. Nu-l neaga nici Basescu si nici copilul implicat. Numai ca:

1)Basescu nu este fiara cu chip de om care a rupt in bataie un copilash nevinovat. Dupa cum recunoaste si “copilul”…

“A fost o lovitură ca şi cum ar fi vrut să-mi spună “Băi pleaca, marş!”. Pe moment m-am simţit mândru, onorat, eram un copil, eram fericit, fusesem băgat în seamă de un om important din stat. Nu mi-a zis nimic, dar zâmbea. Am zâmbit la rândul meu”

Romanul, la nivel statistic, inca se intreaba

„adica… daca un „putza” ma ia la misto, cum adica sa nu pot sa-l altoiesc? Daca al’ mic o ia razna, sa nu-i trag un sut in cur? Adica sa nu-mi mai bat nevasta cand vin beat si ea ma cicaleste?”.

Astia (inca) suntem (statistic) si pe asta se bazeaza ultrasii lui Basescu.

2)Daca insa eu imi permit la fotbal sa ii trag cate o scatoalca peste ceafa unui pustan care nu da pasa, un candidat in campane nu are in niciun caz voie sa faca asa ceva.. Primul comentariu al lui Basescu a fost „Poate m-a injurat…”, dovedind mentalitatea ca gestul lui ar putea avea, vreodata, in vreun context, o justificare. In democartia din SUA ar fi fost rastignit politic in secunda 2, ceea ce se va intampla si aici, bineinteles.
Noi, insa, am inceput prin a-i spune Boxescu. Sa vedem ce va urma.

Astea sunt niste concluzii primare. Mie mai importanta mi se pare…

Premisa B: Este o filmare din 2004. Adica…

3)Cineva a avut acest material prin care il (putea) santaja pe presedintele Romaniei.  Cineva, timp de un mandat de 5 ani, a avut o parghie prin care ar fi putut, in schimbul tacerii, sa influenteze decizii majore la cel mai inalt nivel. Si nimeni nu poate garanta ca nu au fost influentate decizii prezidentiale. Cel mai probabil… au fost.

4) Cand aceasta parghie a… expirat (Basescu a fost lasat din brate de catre”cartel”), posesorul a muls-o de ultimele resurse punand-o la dispozitia adversarilor, in schimbul, bineinteles, a CEVA. Si iata cum noii castigatori ii sunt deja datori acestui Cineva.
Ce vrei, asta-i politica, n-are a face cu morala ci doar cu supravietuirea.

5)Lansat in intervalul dintre doua tururi de scrutin, filmul este, logic, o arma electorala. Aruncata acum, cand chiar daca ar fi fost un fals, nimeni n-ar fi reusit sa duca la bun sfarsit o campanie de restaurare a bunului nume al impricinatului.
Este „sutul in coaie” din politica: „nu conteaza daca e adevarat, important e  sa-i faca rau

Vreti o concluzie finala?

La 20 de ani de la… „Revolutie”, rastimp in care „tinerii” (pe care se punea atat de mare pret atunci ca vor reforma societatea romaneasca) au promovat in functii inalte si au patruns in clasa politica, nu s-a schimbat nimic:

Lupta pentru putere in Romania este dusa tot la nivel de jigodii.

Mai conteaza daca pustanul a zis ca „Iliescu si Basescu nu sunt buni”?

–––––––––––––––––––––––––––-

LE: Pana a se afla cine este copilul, era clar ca era minor si victima. De ce n-au blurat televiziunile fata? Pariem ca CNA-ul nu se va sesiza?

 1. Loretta

  Domnule Cristea asa este, concluzia Dvs e foarte justa. Deja amanuntele nu mai conteaza, ele nu fac decat sa mascheze adevarata problema enuntata de Dvs in final.
  Este mai putin relevant ce se intampla la secunda X fata de celelalte concluzii, mult mai cutremuratoae pe care le-ati tras.

  Apreciază

 2. Nu conteaza

  Am ajuns la concluzia ca il vreti din 6 decembrie pe Iliescu. Spunea cineva la televizior asa… ” Conteaza o palma data unui copil, dar va ganditi la palmele care au fost si vor fi date de PSD poporului? ”
  Chiar nu pot sa imi imaginez cum oamenii nu isi pot da seama de adevarata fata a partidului PSD!

  Apreciază