Bombardament asupra lunii in direct la NETv

Sonda NASA LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) si racheta Centaur, se vor prabusi controlat vineri pe suprafata Lunii. Momentul impactului va putea fi urmarit live pe NETv.ro. Agentia Spatiala spera ca impactul rachetei sa ridice un nor de praf suficient de mare pentru a ajuta sonda LCROSS sa detecteze prezenta apei in solul Lunii.

Patru minute mai tarziu, sonda LCROSS va trece prin praful ce se va ridica de la impact, colectand si trimitand date centrului de comanda de pe Pamant inainte de a se prabusi in craterului Cabeus, care se afla aproape de polul sud al Lunii.

Sonda LCROSS este dotata cu spectometre, o camera de filmat infrarosu cu lungime de unda scurta, ce poate strabate prin norii densi de praf si un radiometru. Oamenii de stiinta spera ca aceste echipamente sa le furnizeze suficiente date pentru a determina daca praful provocat de impact contine vapori de apa.

Telescopul Spatial Hubble, sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) si alte telescoape de pe Pamant vor monitoriza si forografia zona impactului pentru a depista urme de apei.

“Ne asteptam ca norul de praf dislocat de impact sa fie vizibil chiar si cu telescoapele care au apertura de 10 inci”, a declarat Brian Day, un cercetator al Ames Research Center din localitatea Moffett Field, California.

Intreg evenimentul va putea fi urmarit vineri, 9 octombrie, in jurul orei 14:30  la NETv, sectiunea LIVE.

Impactul este prevazut in jurul orei 14.30.

Incepand cu ora 13.00 permenent live coverage, info, aspecte de la pregatiri.