Batalia pentru streaming se amana?

RBF a fost mereu piatra de hotar. (1) In online,  in blogosfera sau, ca anul asta, in domeniul de care ma ocup eu, VIDEO. Sa ma explic:
Din punct de vedere video,
RBF 2006 a fost imortalizat in fotografii
RBF 2007 a adus inregistrarile video ale decernarilor de premii (pe care le-am facut cu Alinutze si cu Rares) si, mai ales, primul interviu video din blogosfera romaneasca, pe care l-am facut cu castigatorul, Visurat(2).
RBF 2008 a adus prima transmisie televizata, live, prin videostreaming, pe care am realizat-o pe nou deschisul NETv (si pe care am tot difuzat-o in reluare pe susnumitul post toata saptamana trecuta) si, sa nu-uitam pe CDi
RBF 2009 a adus prima implicare a unei televiziuni “clasice” intr-un eveniment online din Romania, Realitatea TV si Realitatea.net realizand o transmisie streaming majora (3)
__________________________________________________________________

O prima concluzie (banala) ar fi ca, interesul pentru online creste exponential. Asa cum era de asteptat,  la un moment dat, cineva “cu functie de raspundere” din trusturile cu televiziuni in ograda trebuia sa accepte sa faca o incercare si sa vada ce iese de aici(4).
Ar fi putut fi Pro-ul (nu-I asa Compadre?) dar trustul din Pache nu crede in video online (Nu- I asa Zoso?, parca asa spuneai AICI).
Intactul imita Pro-ul ca de obicei, iar cum NETv n-a putut sa mobilizeze un ( DSNG) car de transmisie prin satelit, licitatia drepturilor de transmisie s-a transat usor in favoarea Realitatii.

Alegerea n-a fost deloc rea. Emisia a fost, cum era si de asteptat, buna, (caderea feedului facand parte din riscurile transmisiei “on-spot”, nu il blamati pe Pitic)

* * *

Punctul doi: Care zic eu ca a fost, pana la urma miza in transmisia asta?
Miza a fost de tipul incercarii marii cu degetul. “Hai sa vedem ce iese”. In definitiv vorbim despre cel mai mediatizat eveniment al anului, peak de audienta in „dot.ro”. Testam in conditii de maximum si vedem ce boost de trafic aduce pe site. Sau, mai clar, in limbaj de “managing board” de trust de presa:

Merita sa investim (acum) in asta? Aduce vreun castig?

Cu permisiunea voastra voi face o tentativa

Costuri:
La eveniment s-a deplasat un car in formatie completa cu operatori si personal tehnic,oameni de la site, un  reporter desemnat, un producator de talia lui Alin Romascan si Dragos Stanca, director NewMedia, pentru intervievat in direct. Frecventa de satelit inchiriata (dar RTV are oricum), lumini, scannere, plasme, banda pentru site etc.

Beneficii:
-Beneficii de Awareness: Nu cred ca Realitatea TV sau situl sau au primit o infuzie de notorietate prin asta. Un site cu 16 milioane de afisari luna trecuta nu devine mult mai cunoscut prin preluarea unui eveniment online in Roamnia de azi.

-Beneficii de Publicitate: Aici nu am date dar sper ca Internet Explorer sa fi dat bani Realitatii pentru prezenta lor vizuala in fata scenei.  Daca nu, sa fie primit.
Personal tin sa il felicit pe Visurat pentru felul in care a reusit ca bannerul “Votati-l pe Visurat” sa fie afisat, in mod repetat, cam 45 de minute puse cap la cap, pe plasmele imprastiate prin toata sala. Dar asta nu cred ca a fost un deal al lui cu Realitatea. =))

-Beneficii de Trafic: ei, aici e aici. Capitolul asta fierbinte este cel care ar putea stabili daca, de aici in colo, marile retele de televiziune vor intra sau vor mai amana intrarea in zona de streaming. Aici e bataia pestelui si (sper ca) asupra acestor cifre se apleaca acum bosii de la Realitatea. Au zis sa faca o incercare (din care, bineinteles, n-o sa saraceasca Vantu) sa vedem ce rezultate se arata (rezultate pe care, sunt sigur, le monitorizeaza atent si Pro-ul)
Pe scurt, intrebarea esentiala: a meritat efortul?

Din datele SATI (de AICI), reiese ca,
-la capitolul vizite, dupa trei zile de 180 si ceva de mii de vizitatori, in seara cu pricina, care ar fi trebuit sa “alea-si-alea” au fost… 178 si ceva
-la capitolul unici, dupa trei zile de valori cvasiconstante in jurul a 119.000 de indivizi, in ziua in care s-a difuzat live RBF pe site au fost… 117.000 (5)
______________________________________
RBF audience

Concluzia?
RBF ar fi putut fi momentul declansarii Bataliei pentru streaming intre marile televiziuni. Asta daca transmisia ar fi adus beneficii ultraevidente. Asa, nu stiu ce vor decide “mogulii”, chiar sunt curios, dar astept si alte pareri. In primul rand ale insiderilor precum Victor, Piticu, Zoso, Compadre, Vlad, Cabral si cine mai are pareri argumentate, daca vor considera ca merita sa si le expuna aici.
Daca nu, macar un RT, poate intereseaza pe altii.

Multumesc anticipat!
_______________________________________

(1)Felicitari Novac pentru ca ai pus, din nou, cap-la-cap niste resurse ca se iasa un eveniment!
(2)Blogger care a avut “aroganta” sa ia si anul asta mai tot.
(3)Felicitari si fostilor mei colegi Realitatea TV si Realitatea.net pentru transmisie!
(4)Iar in cazul de fata meritul major il are Piticu, care a reusit sa convinga “bastanii” de la Realitatea sa aloce toate acele resurse pe care le-ati vazut aseara.
(5)La afisari nu ne uitam, ca cine a venit a adus o singura afisare, ramanand pe emisiune.

Anunțuri

 1. Piticu21

  Asa se face un streaming pe internet. Iei un DSNG si te pui pe treaba, iar asta costa.
  Dupa care urmeaza streaming, alte distractii tehnice, alte bucurii cum pixeleaza, cum patratzeste, daca se intrerupe, de ce se intrerupe, de ce nu se poate vedea de pe vodafone etc.

  Dupa 4 ani de televiziune am invatat cum sa fiu profi si ce implica asta. E si asta un avantaj. Sa iti raspund la intrebare? Cred ca tocmai am raspuns.

  Apreciază

 2. Adrian

  Pitic, pana nu dai cu mucii-n fasole nu te simti bine!

  Nu inteleg ce vrei sa spui si NU, nu mi-ai raspuns: Realitatea va inmulti transmisiile online sau va considera ca a fost doar un experiment esuat?

  Dupa 20 de ani de televiziune eu am invatat sa fiu profi un pic mai devreme. Eu ma descurc cu o echipa de 3 oameni.

  PS: „EU am facut ca streamul sa mearga asa de bine” – In locul tau nu mi-as aroga nici meritele echipei de transmisii, nici ale celor de la realitatea.net, nici al lui Romascan si, mai ales, nu as spune ca e asa simplu: „Asa se face un streaming pe internet. Iei un DSNG si te pui pe treaba”. Sau poate n-am inteles eu bine.

  Ce dreaq, buei, eu te laud si tu…

  Apreciază

 3. alinutze

  Pai testul s-a facut la Politica 2.0, cand unii si altii se agitau sa mai filmeze cate ceva si sa trimita inapoi in post. A fost aproape in direct, nu? 😛
  Si nu, nici eu n-am inteles raspunsul dat de piticu la intrebarea ta. Probabil nici el n-a inteles intrebarea!

  Apreciază

 4. Adrian

  Da, dar tipul care aducea pestele s-a intalnit cu sora soferului directorului de la firma la care lucra alalalt. Asa ca… deh! Ce ai mai fi vrut sa faca?

  Apreciază

 5. Cabral

  Discutia este lunga si cred ca poate deveni si sterila.
  Ideea este insa simpla: nu merita. Ca audienta Adrian a aratat clar care-i „combinatia” pe net si… nu e.
  Pe sticla, va garantez eu ca nu e, o sa caut ceva indici si putem sta de vorba „pe curat”.
  Ideea este insa ca s-a mobilizat o echipa completa de pe SNG pentru un eveniment care nu avea nevoie de asa ceva. E ca si cum ai omori un musuroi de furnici cu un pachet de TNT in loc sa dai cu… furnicizol sau cum s-o numi.
  De ce aveai nevoie acolo? De doua camere mari si late, de un mixer de imagine, mixer de sunet si iesire pe satelit. Si daca stau bine sa ma gandesc mixerul de sunet oricum era in locatie iar un mixer de imagine (zic asa ca sa inteleaga toata lumea – no offense) pentru doua camere il faci si singur pe genunchi.
  Camerele? SI doua VHS-uri cu iesire AV ajung, asta ca sa fim „la piele” cu cheltuielile.
  Cat despre iesirea la satelit… se putea folosi o conexiune babana la net, si iar aveai o scadere de cheltuieli majora.

  A, ca e discutabil si am putea spune ca e mai misto asa cu SNG-ul la poarta… probabil ca asa e. Dar daca privim ca niste producatori si nu ca niste chivute de pe margine o sa vedeti ca furnicizolul este probabil la fel de eficient ca si TNT-ul dar cu costuri reduse la 20%.

  Deci, ca sa inchei: cred ca ar fi mult mai bine ca pe viitor sa nu mai cheltuim resurse atat de mari pentru ca, asa cum spunea si Adrian, atunci cand se va vorbi in board de „merita cheltuiala” sa se vorbeasca de o cheltuiala si de un return ale carei fractii sa fie cel putin „zambitoare”.

  Apreciază

 6. CDi

  Eu zic ca s-a vazut bine online. Felicitari si sper ca acest lucru sa fie bulgarele din varful pantei.
  Adrian, la inceputul postului, la 2008, nu ai omis pe cineva ?

  Apreciază

 7. Adrian

  @CDi: sunt un taune, sorry.
  @cabral: Mane, ai zis! Scurt si concis! Restul sunt amanunte! Apropo, Ciocolatica, chiar o sa umbli pe picioarele tale?

  Apreciază

 8. Victor Kapra

  Salut,

  Mai lasa-ma te rog vreo saptamana si voi veni cu un material foarte interesant despre video, TV – cum vrei sa-i spui, pe online. M-am apucat sa lucrez la el inainte de a aparea aceasta discutie…asa ca stati pe aproape 🙂

  Apreciază

 9. Adrian

  @Victor Kapra: abia astept si eu, sunr sigur ca vei aduce lucruri de mare interes.. Info si discutiile pe aceasta tema sunt asa de putine…

  Apreciază