Treaba cu limba

Nu va ganditi la prostii, sunt doar gandurile mele dupa ce am citi excelentul articol al lui George Hari Popescu despre siluirea limbii romane.

Stiu ca limba(jul) este un fenomen in continua transformare, ca se importa cuvinte si expresii din alte limbi, dar ce te faci cand se importa prost? Nu vrea nimeni sa ramanem la „gatlegau” in loc de cravata sau „nasuflete” in loc de batista, dar m-am saturat de preluarile de cacao pe care le auzim mai ales in zona de snobism maxim a sfertodocsilor pretiosi. Pentru englezitii multinationalelor lucrurile au inceput sa „faca sens” (make sense) in loc sa aiba, sunt persoane „determinate” (adica… „hotarate” in mintea lor), nu mai sunt sprijinite de cineva, sunt „endorsate”, fiecare avand „off”-ul lui pe suflet (evident, cu un F in plus ca la „off line”), joaca jocuri „triviale” (adica vulgare, ordinare, scabroase, nu?, doar pentru ca seamana cu „trivia” din engleza) si traduc din felicitarile de Craciun pe care le-au primit pe mail „Craciunul este despre familie” (Christmas is about family).

Cu nimic mai prejos decat „clima bizonica” dintr-un clip viral (real, din pacate) de acum cativa ani

Mi-am amintit ce ziceam AICI despre dilema creatorului de televiziune, daca „dai publicului indiferent ce cere sau ii educi gustul” si ma gandeam la aceeasi dilema aplicata limbii romane:

Daca 51% dintre romani ar spune „este multe”, cum ar fi corect?

Anunțuri

 1. alinutze

  Pai, corect ar fi ca aia 51 %….ESTE PROSTI! :))

  Realitatea trista, dincolo de gluma, este ca, pe zi ce trece, noi, astia de nu scuipam seminte pe strada, nu ascultam manele de ne duduie masinile ieftine, da’ tunate maxim si nu depasim pe contrasens intre Campina si Comarnic, devenim minoritatea conlocuitoare.

  Congo is always an option! 😉

  Apreciază

 2. Anonymus

  linba evolueaza, uita-te la americani si la limba americana care e vie si se modifica permnent.Ai inbatranit si nu mai poti sa ti pasul. Pune mana si citeste si tu o carte de engleza si nu mai face e lignvistul!!!

  Apreciază

 3. Adrian

  Yo dog! D’yo fill me? J’yo no’ somthn’ Ev’body know yo mama’s so stupid when your dad saz er… like it’s chilly outside, or sometn’, she like ran outside with a spoon!!!
  Got’cha!

  Apreciază

 4. CDi

  Mai acesta (Anonymus) ma lasi ! La noi limba romana e din ce in ce mai varza si partea proasta e ca auzind toata ziua la televizor prostii incepi sa le folosesti fara sa iti dai seama ca defapt sunt niste aiureli. Cat despre televiziuni imi este scarba cand vad ca imi baga pe gat expresii din engleza gen „we love to entertain you” si altele, ca suna mai bine, vorbeste romaneste ce naiba, doar o limba (romana) avem nu zece. Acuma cind scriu un post la mine pe blog trebuie sa caut pe net cum se scriu anumite cuvinte mai nou, pentru a nu avea greseli prea mari si tot nu reusesc sa scriu 100% corect.
  Suntem un popor varza, care nu tinem la limba noastra, avea si Pruteanu dreptatea lui.

  Apreciază

 5. anonymus

  Fill you bro, dar de ce iese cu lingura?

  Mai CD, intotdeauna linba a evoluat si s-a adaptat, iar in sec XIX am avut un import masiv de franzuzisme si uite ca n-a murit nimeni de oftica. Iar daca inca nu sti sa scri romaneste este treaba ta.

  Apreciază

 6. George Hari Popescu

  Merci pentru citare. Adevărul e că mă simțeam cam singur în postura mea de taliban al limbii mioritice. Mi-a plăcut titlul, sper că unii dintre cei care au intrat pe site atrași de titlu au și rămas să citească.

  Apreciază

 7. Adrian

  @Anonymus: lingura e pentru efectuat sinapse, una cate una. (Nu-ti bate capul, nu trebuie sa le faci tu, nici nu cred ca e cazul)

  @GHP: Pe mine ma irita incontinuu strambarea limbii. Titlul l-a adus aici pe Anonim si, uite, a invatat ceva din ce a citit.

  Apreciază