Mirare: E Cabral cretin sau discriminat pozitiv?

Mare balamuc in bleagosfera daca Romania e rasista.

Nu ma bag, nu am autoritate in drepturile omului, problemele minoritatilor sau similare. Nu ma bag in polemica de dragul linkbite-ului.
Ce stiu, insa, este ca din inertia dorintei de a da la cap cu argumente, lui Cabral i se face o mare nedreptate „pe linie de meserie”.
Sunt voci care zic ca „Ciocolatzica” ar fi „produsul media al unei discriminari pozitive”. Ca, adica, el ar fi tinut , acolo unde apare pe sticla, un fel de picanterie exotica, un fel de brunet in tara blonzilor” si atat.

Iar la calitatea actului de televiziune, dati-mi voie sa spun ca ma pricep!

Una la mana: Am schimbat doar cateva cuvinte cu Cabral, indeajuns insa ca sa ma lamuresc ca e un tip cu umor care emite ideile lui, nu ale altora. Nu a fost pastrat la televiziune pentru ca ar fi vreun echivalent masculin al zecilor de blonde cu tzatze mari care populeaza ecranele. El chiar are acea capacitate rara dar absolut necesara in televiziune de „a trece dincoace de ecran”, de a transmite.

Doi-la mana: Cabral a trecut de mult chiar si de stadiul de prompterist. (Iar pentru mine „prompterist” nu are conotatiile negative pe care i le dau toti „pareristii dupa ureche”. A citi de pe prompter este o meserie grea si nu o poate face oricine. V-o spune omul care a „prestat” direct pe prompter, care a testat SUTE de pretendenti la functia de prezentator care au capotat cu brio. Cine vrea sa ma contrazica este invitat la o proba)
Revanind, Cabral e mai mult chiar decat atat. Alina mea ii urmareste emisiunea, asa ca, de destule ori, ca sa fie pace in casa, o urmaresc si eu (ca si ea se uita la meciuri). De prea multe ori l-am simtit  pe Cabral renuntand la prompter sau imbunatatind „la moment” scriptul cu o poanta mai buna si mai adecvata momentului decat cea scrisa din timp. Omul chiar stie meserie.

Trei-la mana: Chiar dand crezare faptului ca, acum un deceniu, Cabral a fost admis la un test pentru ca era negru. Cand caut un prezentator stiu ca vreau baiat sau fata, gras sau slab, goodlooking sau interesant, daca vreau o prezentatoare „sculatoare” sau un „urat simpatic”. Daca aleg grasii, nu inseamna ca ii discriminez pe slabi. Daca vreau baiat, nu discriminez fetele. Iar daca vreau ceva exotic, aleg ceva exotic, chiar daca autohtonii isi rod unghiile de oftica si „imi baga carne in frigider”. Oi fi vreun nenorocit de discriminator pentru asta?

Patru-la-mana: O astfel de „discriminare pozitiva” iti da, eventual, o sansa. Sansa sa incerci. Daca esti bou sau plin de finte, sau nu ai datele necesare de a aparea in fata camerei… degeaba. Sa nu-mi spuna cineva despre Cabral ca face televiziune de zece ani intr-un trust care a inventat televiziunea comerciala in Romania doar pentru ca e un… papusel colorat. Pentru ca, una, il trimit sa-si ia pastilutele de unde le-a ascuns de asistenta medicala. Iar „be-mic”, ii reamintesc ca acum zece ani, cam odata cu Cabral, aparea pe sticla, alaturi de Andreea Raicu (care a confirmat, iata) si o alta prezentatoare exotica. Se numea Fernandez si era varianta feminina „discriminata pozitiv” a lui Cabral.

Mai stiti ceva de ea?

Meditati la asta, fratilor, inainte sa aruncati cu cacat!

Reclame

 1. cabral

  Auliu da’ te-ai enervat, nu gluma!

  Tu vorbesti dintr-o experienta clara, un om care lucreaza in domeniu vede mai multe lucruri, sesizeaza mai multe amanunte, are mult mai multe filtre decat un consumator.

  Lasand la o parte lucrurile profi, spuneam si eu in articol, daca are cineva impresia ca faci teveu de 10 ani doar pentru ca ai un san mai mare, un crac mai lung sau un abonament strong la solar… ma apuc de radio!

  Oricum, merci de suport, daca ai fi scris asta despre altcineva te suspectam ca-i esti prieten din copilarie! 😀

  Apreciază

 2. Pingback: Artistu zice… » Blog Archive » Auleooo… ie negru maica!!!
 3. madalina

  sa fii destept e necesar, dar nu suficient. si in tv, si in general, dupa cum bine stim.

  a fi destept, atat de destept incat sa stii cu cine sa te pui bine in afara studioului. iaca secretu’

  Cunoastem bine si „din casa(e)” exemple de oameni talentati, dedicati, destepti, devreme acasa etc, dar care nu au supravietuit in fata camerei, in emisiuni. De ce? Pentru ca nu fost si destepti la socializare, la gaskcuire sau cum sa-i mai zic.

  Mircica bre a ajuns om de tv, in prima institutie, nu asta intacta, prin relatii antime cu o dama veterana si cu conexii-uni;

  baiatul vorbaret tot din intacta familie – asta e, de acolo imi vin acum exemplele- agitat, cu emisiune cu public, banatzan fain a ajuns si nu se mai da dus de pe tv nu pentru ca e cel mai bun sau mai bun decat o suta, ci pentru ca e in gaska fratelui lui titus; mai scurt, baiatul fain murea anonim la timisoara daca seful lui nu era frate cu titus si daca titus nu avea nevoie de un frumusel de gaska ce sa dea din maini de la bucuresti.

  well, you know what I mean. once again, e necesar sa fii destept, dar nu suficient.

  Apreciază

 4. Adrian

  @Cabral: mane, e asa de usor de dat cu cacat… ca multi pareristi sunt tentati. Sa stea acasa!

  @madalina: sa stii sa-ti faci viata usoara, sa stii cu cine sa te pui bine, dupa cum bine spui, e o regula universal valabila. Indiferent daca esti strungar (si risti sa faci toata viata piulite) sau „centurista” (si nu primesti acces la „baietii culanti”).
  Dar nici asta nu ajunge singura.
  In 1996 am adus de la Timisoara pentru Roamania International doua emisiuni cu doi moderatori: Cireap si Negru (inteleg ca ti-e familiara echipa de la Timisoara.) Unul… iar celelalt a crescut pana in 1999 cand a fost acceptat la Prime Time, firma lui Lazarov, pentru a face Din Dragoste. Stiu pentru ca, in ambele ocazii, eram acolo.

  Apreciază

 5. Pingback: Eu sunt rasist, tu esti rasist…. noi suntem tigani | fanel.ro
 6. WhiteWolf

  Da’ cu sexu’ cum stã, tãicutzule ?
  C-avem asa de numerosi si mareti oameni care fac televiziune de ramane parcul national Retezat fara copaci si stanci si se muta groapa de la Glina in Cheile Dambovicioarei pana se prinde careva sa Romania nu inseamna doar sexy braileanca si/sau Magda Ciumac.

  Apreciază