ORDA mamii ei de viata!!!

Blogosfera zumzaie despre tampenia celor de la ORDA ca dacă ai blog şi pui clipuri de pe Trilulilu sau Youtube trebuie să plăteşti câteva milioane pentru a putea funcţiona „legal”.

Blogurile sunt pline de situatii aberante la care s-ar ajunge daca propunerea s-ar legifera, trebuie doar sa le rasfoiesti si sa te crucesti In imbecilitatea lor cred ca se bazeaza pe un Parlament dus razna la sfarsit de mandat, care voteaza toate aberatiile, pentru a trece si aberatia asta.

Sa lamuresc un lucru, de la bun inceput: sunt de acord ca autorul are drepturi asupra operei sale, ca trebuie sa beneficieze de ea, dar de aici pana la  sughitul unor pafaristi care au dormitat pana acum intr-o comisie fara sa se lamureasca cum ca am intrat in era internetului… e cale lunga.

Am mai scris AICI si AICI si… dreaq mai stie pe unde ca monetizarea, in epoca internetului va trebui sa se faca altfel decat pana acum, tocmai din cauza usurintei cu care se multiplica si distribuie digitalului. Nu mai reiau. Cert e ca propunerea „somnolentilor” care n-au reusit sa ia de pe tarabe copiile pirat de CD-uri duce la o multime de situatii aberante (aceea ca „daca imi pun pe blog propriile productii audio sunt bun de plata” este doar una)

Peste tot se doreste reglementarea internetului(via dorin spoaller) , nici la noi nu e o idee noua, dar  „motzaitorii” din comisie se cred tot in vremea Impuscatului. Atunci, frate, se dadeau tot felul de legi in ideea aberanta ca, odata promulgate, ele vor fi si viabile. „Cincinalul in patru ani si jumatate”, nu?

Hai sa ridicam nasucul din mania proletara care ne-a cuprins si sa tragem cateva concluzii:

-nici ei nu sunt siguri pe ei, ca altfel dadeau legea si gata. Asa ca scurgerea de informatie a avut rolul de a testa reactia playerilor din online. Deci, cu cat li se da muie mai tare, cu atat mai bine, vad ca nu au sanse.

-acum aproape doi ani imi luam eu mui prin blogosfera pentru ca voiam un cod deontologic al blogosferei, liber asumat, facut de noi inainte sa ni-l impuna altii. „Phuttemash”, am avut dreptate, au venit ei cu el. Mai ziceam acolo (cam in pustiu) ca ar trebui creata o asociatie care sa fie partener de discutie recunoscut si sa ne apere interesele. „Caaare interese, frate?” au zis unii. Astea!
Si reiau ce am comentat la Zoso pe blog: Cine ne-a reprezentat la aceste discutii pe noi, cei care eram vizati de reglementare? Sulea si Mulea! Iar daca se promulga, cine o va da in judecata la Curtea Constitutionala ? Sulea si Mulea. Cine va negocia cu „mamutii „schimbarile ce trebuie facute unei legi proaste dar care va trebui sa existe?
Din pacate, tot Sulea & Mulea, pentru ca vom ramane mereu masa de manevra si vaca de muls.

„Sefuuu’, urla blogurile!”
„Ei si? daca platesc, e in regula! Sa zica mersi ca le-am dat subiect de discutie!”

Reclame

 1. Adrian

  Exista DE TREI ANI o metodologie pentru utilizarea operelor muzicale pe internet. Eficienta este cea cunoscuta, cei mai multi nici nu stiu ca exista. DAR EXISTA!
  Acum, dupa 3 ani UCMR si ADA (da o gugalire, daca vrei, sunt organisme de gestiune colectiva)vor sa o modifice si sa o inaspreasca. Sunt la capitolul negocieri. Tocmai pentru ca au aparut SI propuneri aberante, am considerat util sa fac si eu un pic de valuri, pentru a nu avea surpriza unui vot iresponsabil pe final de mandat care sa ne tina o sabiuta a lui Damocles desupra capului, numai buna pentru santajat.

  Apreciază

 2. Memo

  ORDA va merge la plimbare oridecate ori va fi nevoie, si oridecate ori va cere bani pentru clipurile adaugate de pe YouTube:

  „Inappropriate Content: Commercial use on YouTube
  We’ve recently updated our Terms of Use to clarify what kinds of uses of the website and the YouTube Embeddable Player are permitted. We don’t want to discourage you from putting the occasional YouTube video in your blog to comment on it or show your readers a video you like, even if you have general purpose ads somewhere on your blog. We will, however, enforce our Terms of Use against, say, a website that does nothing more than aggregate a bunch of embedded YouTube videos and intentionally tries to generate ad revenue from them.”

  Apreciază

 3. Pingback: Cristealizari -Lumea lui Cristea- » Blog Archive » Trilu nu s-a inteles cu ORDA, really