Cum faci avere dand pe gratis

Am sentimentul ca faci o confuzie intre liber si gratis, Cristeocomenteaza White Wolf la postul de ieri referitor la copyrightul pe net (remarcati, am scris despre copywright, nu despre Bogdan Gavrila). Ba, Lupusor, recidiveaza si scrie si un articol pe blog, cu care sunt de acord in foarte multe privinte. Dar simt nevoia sa ma explic:

Nu mai sunt de mult asa naiv incat sa cred ca deviza „knowledge is to be shared” ajunge ca sa dai continut pe gratis. In lumea asta totul incepe de la „Show me the money!” si, asa cum mai scriam pe undeva in proza mea vizionara, internetul va fi o chestie lipsita de constrangeri pana se va intersecta cu banii. Pana se va ciocni cu „Parnosul”, cu „Cascavalul greu”, cu… Money.

Mai precis, pana in domeniu va intra The Big Money. (atentie, nu Maruntis)
[Daca nu ma credeti amintiti-va ca asa s-a intamplat, de pilda, cu fotbalul, de a pierit jocul romantic, pentru tribune, fotbalul-spectacol. Dar sa revenim]

Atunci vor aparea schimbari majore: bloggeri de mare succes vor fi mai atenti la ce vor scrie (uitati-va la „cumintirea” lui Zoso), limbajul „traficantilor” se va cizela sa nu sperie sponsorii, marile situri de agregare vor fi atente sa nu mai fure caci, fiind entitati cu personalitate juridica platitoare de impozite vor putea fi date in judecata. Dar asta este un viitor pre indepartat pentru Romania.

De ce amintesc toate astea? Ca sa dovedesc ca nu sunt un naiv, ca stiu cum se invarte lumea in jurul banului. Ca nu sunt un nostalgic al vremurilor apuse ale lui „sa sa’ dea la toata lumea”. Ca nu tin o lectie de egalitarism socialist ci, din contra, de avangardism capitalist. Incep:

1-Idea de a obtine castiguri dand lucruri gratis nici macar nu e noua. Citesc pe Wired.com cum Gilette, pe cand traia, a dat gratis milioane de aparate de ras pentru a vinde miliarde de lame. Dai gratis telefoane si vinzi abonamente; dai ieftin console de jocuri, vinzi jocuri scumpe; dai imprimante de pomana si ii frigi la consumabie.
Nu vedeti ca totul se aplica la tehnologiile digitale? Iar…|
2-…Internetul ca exponent extrem al digitalului, duce lucrurile la extrem prin tehnologiile care l-au facut posibil. Conform legii lui Moore costul unei unitati de procesare se injumatateste odata la 18 luni. Memoria si latimea de banda si mai repede. Costurile intr-o afacere online tind sa devina zero.

3-Copyrightul a inceput sa o ia in mana nu de acum, ci de cand copierea a devent ieftina. Primii ai furat-o muzicantii. De pe vremea magnetofoanelor, apoi a casetofoanelor. Dar pierderile erau mici. A venit apoi internetul si pirateria s-a extins la nivel mondial. Va mai aduceti aminte de Napster si de marile situri P2P? Abia atunci, cand a fost vorba de bani multi, au aparut reactiile. Au folosit milioane de dolari ca sa inchida Napsterul. Si? A aparut Kazaa. Reglementarile legale n-au avut nici un efect.
Nici unul
Au trecut sase ani si ce vedem? Inchistatii si fraierii, inca se mai lupta cu piratii. In schimb, gigantii muzicii, Universal si EMI merg cu vremurile si isi dau acordul pentru Spiral frog, site de download legal, nelimitat, GRATUIT, care se sustine din reclame.
(Ha-ha-ha, credeati ca romanescul e-OK e o idee originala, nu?)

Iar acum, cand videoul a ajuns si el ieftin, un mare caca a ajuns pe paletele turbinei. E randul televiziunilor. Nu mai e vorba de milioane, e vorba de miliarde.

Si vin si intreb: Poate o somatie sa rezolve asta? Vadim si Vivi comenteaza AICI ca pana si legea e ambigua. Si atunci? Cu tot respectul pentru Orlando, buba nu e in interpretarea cererilor lui Gavrila. E in lipsa de viziune a oamenilor din televiziuni „luati pe neregatite” sau a asazisilor oameni de online care nu au inteles nimic.

Pentru televiziune, la fel ca pentru muzica cu cativa ani in urma, e nevoie de idei noi. De cum sa oferi gratis content in asa fel incat sa castigi PRIN ALTCEVA. Despre cum sa-ti gestionezi materialele pe care ai copyright. Vi se pare imposibil, nu-i asa?
Ii dau lui Bogdan Gavrila primul exemplu, gratis:

Daca toate editiile din gura presei ar fi fost puse online de catre Antena pe situl lor, nimeni nu s-ar fi dus sa le vada in alte parti, cu rezolutii proaste, aducand si trafic pe situl Mogulului.

___________________________________________________________

Later edit: Seful online-ului de la Antena ne anunta cu litere rosii ca „Meciurile difuzate pe GSP TV NU pot fi transmise in direct pe niciun site.”. NO COMMENT.

Anunțuri

 1. Loretta

  Expozeul este foarte bine argumentat dar cred ca reprezinta doar o viziune a unui viitor indepartat. Deocamdata aspectul pecuniar va conta primordial in spatiul dambovitean

  Apreciază

 2. nethos

  dute bai de aici! dupa ce bagi bani in productie sau in achizitie sa le dai moka la fraieri care le pun pe bloguri unde au reclama? De ce?

  Apreciază

 3. boggie

  Pirateria este piraterie si trebuie stopata oriunde s-ar petrece si prin orice metode. PUNCT!!! cum zice tilica

  Apreciază

 4. Adrian

  Articolul de care vorbesti nu face decat sa imi dea dreptate, adica:
  „Dai ceva GRATIS si apoi vii cu o idee geniala de a monetiza gratuitatea.”
  Asta am scris si eu

  Apreciază

 5. Pingback: Cristealizari » Blog Archive » ORDA mamii ei de viata!!!
 6. Pingback: Cristealizari -Lumea lui Cristea- » Blog Archive » Trilu nu s-a inteles cu ORDA, really…