Internetul e GRATIS!!!

De cand Bogdan Gavrila a deschis Cutia Pandorei (iar Zoso s-a pisat in ea) apropo de pirateria de informatii intre media clasica si cea online, valuri-valuri de opinii, multe avizate dar si multe pafariste s-au pornit sa falfaie in cor aratand cu degetul.
In cea mai buna traditie a lui „o fi, da’ si mata-i curva!” la care se raspunde „ba mai bine zi de tac-tu ca-i betiv!„, si unii si alti se intrec prin a se acuza reciproc de furt intelectual.
Stiti care e hazul? ca, vorba lui rabi din poveste, toti au dreptate. La cate un moment, fiecare a varat desitu’ in borcanul cu miere al celuilalt: Zoso zice de pozele lui (si  aici) in timp ce Adevarul vede paiul din ochiul siturilor.
Hai sa nu ne caca pe noi. Bloggerilor le-a convenit, (in tara asta in care foarte multi publica online dar foarte putini genereaza continut) sa agregheze stiri, poze, informatii luate de la agentii si sa aiba trafic.
Tot asa, in canicula verii, cand nu se intampla nimic, ziaristi parati au luat de pe bloguri informatii si imagini (asa e Arhi?) si si-au facut norma.

(Trec peste necesitatea watermark-ului pe productiile video proprii care ar rezolva cumva situatia bloggerilor si care, nu stiu de ce nu se intelege si nu se foloseste. Ca doar vedeti, PLM, la posturile TV ca au sigle!)

Ca blogger si producator de televiziune in acelasi timp ma aflu, la fel ca Magarul lui Buridan in fata unei dileme despre ce parte sa sustin, dar zic asa:
Lucrurile au fost suportabile cat timp a fost vorba de maruntis. Informatile ca atare nu costau mult si, oricum, apareau dupa ce se vineau ziarele. Pe urma a fost vorba de foto, dar watermark-ul tinea lucrurile sub control. Cand a venit vorba de video, insa, cu costurile lui mari de productie, lucrurile s-au complicat.
E drept ca televiziunilor le convenea sa puna la dispozitie codul de embed caci era cea mai buna metoda de a distribui materialul, generand insa, pentru serverul si situl lor, un flux continuu de accesari. Numa bune de aratat la publicitari, nu-i asa?
Asa ca lumea era cvasi multumita, tandea pe mandea,  totul baltea intr-un status quo benign in care doar orgoliile unor surse necitate mai izbucneau din cand in cand.

Ei bine, cacatul a explodat cand a fost vorba de PARALE MULTE.

De rambursarea unor investitii mari. Acum era vorba de bani multi, de milioane de euro bagati in drepturi de transmisie ( si de intentia de a crea un momopol !!!), care nu aduceau roadele scontate. Si asta din cauza unor modalitati de rambursare inadecvate.
Ceea ce aparea minunat pe hartie (daca le judecai cu o mentalitate invechita) o luat-o in mana cand a dat nas in nas cu realitatea moderna. „Vor sa vada? sa cumpere cu bani grei abonamente!” au zis ei. Ba chiar visau la o extindere nemaivazuta a retelei de distributie si la vanzari imensa.

Ei bine….

Si abia de aici incep sa insailez si eu niste opinii pe care as vrea sa mi le judecati:

1-Incercarea de monopol al informatiei este sortita esecului. Chiar facand abstractie de existenta internetului. Comunismul nu mai este (nici in China) ce a fost odata. Incercarea (aberanta) de a obliga consumatorii sa se aboneze RCS ca sa vada meciurile nu poate duce decat la declararea lor (aberanta) ca evenimente de importanta nationala.

2-Hai sa luam acum in calcul si internetul care ne-a dat peste cap lumea asa cum o stiam. Printre multe alte efecte, unul a produs cele mai ample urmari: Tuturor domeniilor pe care le-a atins internetul le-a imprimat caracteristica de… GRATIS.

Internetul a devenit atat de ieftin incat impune gratuitatea. Daca acum 50 de ani sa-ti tiparesti o carte era o aventura in sine, azi iti faci un blog in 10 minute. In loc sa-ti cumperi discuri de vinil de la magazin, asculti muzica gratis de la e-OK. Te distrezi gratis cu filme de pe Trilulilu (dupa ce cauti in mormane de gunoaie, e drept) in loc sa vezi divertismentul (alte gunoaie) de la TV. E usor sa-ti faci un post de radio pe net si pana su eu mi-am facut o televiziune.
Altii au sesizat trendul. In 2007 The New York Times a devenit gratuit.
Este un proces inexorabil care cere ALTE abordari ale monetizarii.
Nu se mai fac bani din vanzarea directa si tentativele sunt sortite esecului. Chiar si „conditionarile” (Imprimantele sunt gratis dar te frigem la consumabile) incep sa piarda teren.
Stocarea online nelimitata e gratis (Yahoo mail) procesare informatiei e gratuita (Google). Tot cee ce atinge digitalul tinde urgent catre cost zero. Cand Google a transformat o industrie de servicii eminamente umana,  publicitatea intr-o aplicatie software costurile au scazut spectaculos. La fel bankingul (prin alte tari) sau pariurile in America.
Cand principala investitie a unui biznis e reprezentata de chestii de siliciu, GRATIS nu e doar o optiune, este INEVITABIL
3-Banii nu se mai fac prin vanzare directa. Daca difuzezi un produs o data… gata, nu mai e al tau. Va fi imediat copiat, multiplicat, redistribuit fara sa poti avea control. Degeaba se lauda Realitatea ca „am dezvoltat o versiune a stream-ului care nu poate fi preluată„.
Pariem ca intr-o luna de la aparitie o am embed pe blogul meu?
4-Atunci ce mai ramane? Ramane o schimbare de mentalitate (acceptarea lui GRATIS) si multa, multa imaginatie pentru a gasi modalitati noi de monetizarea productiilor. Incepand cu lucrurile simple. (Chiar, mereu m-am intrebat de ce aparitiile lui Badea sau ale lui Andrei Gheorghe nu au fost fructificate de cei ce au drepturile de difuzare? Bogdane (Gavrila) nu pica mai bine un vlog genuine „In gura presei”? Cu Adsense cu tot (ca vad ca folosesti)

„Pala mea”, ne behaim toti ca suntem furati si ne radem in pumni cand furam la randul nostru, in loc sa intelegem ca lumea s-a schimbat. Reglementarile nu au cum sa se puna de-a latul realitatii, nu o mai pot tine in frau. In afara de watermark la poze, sigle la video si rugaciuni la Cel de sus ca informatia sa fie citata cu sursa cu tot NU EXISTA alte metode de a ne ostoi orgoliul de creatori.

Zic asta pentru ca, acum vreo doi ani, cand am (re)deschis discutia asupra unui cod deontologic asumat individual, o… Netiquette care sa garanteze macar citarea surselor si copyrightul,  am fost facut comunist, fascist, liberschimbist, muist, altruist si contopist si intampinat cu strigate de „Huideo, asta vrea sa bage pumnu-n gura internetului!

Un comentariu

  1. alin farcas

    Ai dreptate in tot ce spui. Io-s perfect de acord cu cele scrise. INTERNETUL E GRATIS! Sau, ar trebui sa fie. Tocmai pentru ca e atat de mare incat nu poate fi controlat. Internetul nu mai e condus de oameni, ci de el insusi. A incerca sa faci o „constitutie” a internetului mi se pare cea mai de nerealizat chestiune din lume. Si-atunci, cum spui, tre` sa ne invatam cu GRATIS. Stiu ca am sectiune de copyright la mine pe blog, dar asta nu inseamna ca si cred ca nimeni, niciodata, n-o sa ia nimic de la mine. Si daca ia, ce? Si eu am luat. Cred c-o sa mai iau. Luati bah si voi! Si lasati sa ia! :)) Basta…

    Apreciază

  2. Pingback: Digital Generation » Ce nu a inteles Bogdan Gavrila din NEW MEDIA
  3. Adrian

    @Arhi, n-ar fi prima data ca arunc cu piatra in apa „inaintea timpurilor” (cum zice Bogdan mai sus) dar in epitaf mai bine sa scrie „vizionar” decat „inginer”

    Apreciază

  4. VisUrat

    Adrian, din cate mi`am dat eu seama, problema nu s`a pus doar la GSPTV ci si la Antene. Daca esti un pic atent, poti vedea ca vor sa fie sterse materialele cu Mircea Badea si cele de la Observator.
    Eu sunt curios d`o chestie…
    Cand am dat cu subsemnatul la primarie si am luat`o pe Denisa de nevasta a venit Antena1. Nu am semnat nimic cu ei, au considerat ei ca iese d`o stire. Acea stire am pus`o pe trilulilu si apoi la mine pe blog.
    Ei o vor stearsa acum.
    Nelamurirea mea este:
    Ei au venit neinvitati la un eveniment la care au fost chemati doar prietenii si rudele apropiate. Au facut o stire despre eveniment fara ca eu sa`mi dau acordul. Am promovat ulterior aceasta stire pe blogul meu pentru ca mi`a placut cum a fost prezentata. Acum este posibil sa ma dea in judecata pentru ca „am copiat continutul lor original care este sub incidenta drepturilor de autor”.
    Intrebarea mea este: „La randul meu pot sa`i dau in judecata pentru ca mi`au folosit imaginea pentru audienta, implicit bani?”
    Sa nu mai vorbim despre articolul meu publicat integral in Jurnalul National sub alt nume…
    Ce parere ai? 🙂

    Apreciază

  5. Tase

    si cine (***cenzurat***) mea o sa ma alerge daca o sa ma uit la meciuri pe net pe saituri nashpa? ca de inchis n-o sa le inchida pe totate iar pe mine pana ma gasesc…

    Apreciază

  6. Adrian

    @Visule, problema s-a pus acolo unde a fost vorba de bani multi, (adica la „mogulul” cu Crescentul) dar e in principiu aceeasi.
    Demersul meu era ca trebuie sa gandim altfel sau ne ia viata pe faras.
    Nu o sa mai mearga cu „da’ sa vezi ca si tu…” ci sa ne obisnuim cu ideea ca nu mai putem scoate bani DIRECT din vazarea produselor multimedia care, vrem-nu-vrem, nu mai pot fi tinute sub monopol.

    Apreciază

  7. WhiteWolf

    Am sentimentul ca faci o confuzie intre liber si gratis, Cristeo. Si daca e sa vorbim numai despre (asa cum ziceai) siliciu si tot trebuie sa tinem cont de niste costuri de productie-distributie si intretinere care, in acelasi timp cu (hai sa zic) calitatea nu doar ca exista dar mai si cresc.
    E adevarat, www-ul a pornit de la generoasa idee cuprinsa in knowledge is to be shared insa nici o secunda nu s-a discutat despre altceva decat continut original. Ca unic argument aduc modalitatea de pedepsire a motoarelor de cautare atunci cand vine vorba de clone. Mmai multe am sa comentez la mine.
    Asta pe de o parte.
    Pe de alta parte, chestia cu „ne ia viata pe faras” suna putin cam prea marxist chiar si pentru cei 42 de ani impliniti ai mei. Nu de alta dar, si in virtual ca si in real life, castiga cei puternici si inving cei lipsit de scrupule; oricat am idealiza si ne-am dori putin mai mult egalitarism in sanse sau in tratamente, asta nu se va intampla.
    Viata (fie ea si in www) nu a fost si nu va fi fair, nu se va pune in slujba tuturor in mod egal si nici nu va face in asa fel incat, sa zicem, 100.000 de bloguri si site-uri din 2007 sa ramana tot 100.000 si in 2008. Poate vor ramane 100, poate vor ajunge 200.000. Mecanismele fie le cunoastem , fie le banuim sau , pur si simplu, habar nu avem de ele. Fapt e ca vor rezista cei puternici, cei care se vor orienta si adapta mai rapid. Nicidecum cei care stau la umbra unui eventual netiquette.
    Bottom line, eu nu cred, chiar nu cred ca furtul indiferent din ce directie, reprezita the main issue ci, cu riscul de a ii supara pe multi, urechismul bloggerilor. Fie ei mari sau mici.
    De la Ro…Fest-uri pana la blogg meeting-uri sau intalniri cu politicieni, ziaristi, ori de cate ori s-au gasit cei care ba se spurca ba se imbratiseaza, n-au gasit de cuvinta niciodata sa puna macar de un pui de organizare pentru cazul in care „iasa rau” sau „corporatistul calca in picioare”. Si-acum chiuie cam in gol.
    S-au baut beri, s-au mestecat vorbe, s-au mai bucurat de cate o publicitate for free (de la nunta lui Sebi la juleala de nas a lui Zoso (pe Jepi)sau zicerile fara nici o substanta a intinzatorului de cabluri pe Realitatea. Ori, dupa caz, s-au inflamat cand nu li s-au recunoscut meritele. Tii tu minte sa se fi discutat vreodata ce pot face impreuna in caz ca vine valu’ sa le ia calu ‘ ?
    Iertati-ma dar cei care inca mai credeti ca in viata sau pe net e ceva for free va meritati soarta. Din prea multa naivitate, cel putin.

    Apreciază

  8. Pingback: Cristealizari » Blog Archive » Cum faci avere dand pe gratis
  9. zoso

    whitewolf, da-mi voie sa iti spun ca esti imbecil. si promit ca atunci cand vei avea un accident, iti voi face reclama gratis. asa, de control.

    Apreciază

  10. Claudel

    „Presedintele Basescu: „Pirateria Windows a construit aceasta tara” si ca avem atata lume priceputa la programare si IT pentru ca orice program a fost usor de gasit la noi in tara, si GRATIS.

    Ai mare dreptate, uite mai sus ca si Nenea Base’ ia zis lafel lu` Bill Gates, E GRATIS LA NOI DOMNLE. A mai comentat Billy boy ceva? NU!
    hahahahah

    Apreciază

  11. Pingback: Cristealizari » Blog Archive » ORDA mamii ei de viata!!!
  12. Pingback: Cristealizari -Lumea lui Cristea- » Blog Archive » Trilu nu s-a inteles cu ORDA, really…