Downgrade Vista to XP (resolved)

In primul rand vreau sa multumesc tuturor celor care m-au sprijinit, atat moral cat si tehnic in rezolvarea problemei. Sunt pe drumul bun, la ultimele reglaje. Datorita interesului aratat de multi proaspeti posesori de laptop Vista doritori de downgrade, dau aici, pe scurt, cai de rezolvare.

1. Inainte de orice downgrade asigurati-va ca exista drivere pentru toate componentele hardware, sau obisnuiti-va de pe acum cu ideea ca o anumita componenta va ramane inactiva, cel putin pana nu se va scrie un driver pentru XP. Downloadati-le si puneti-le bine.

2. Pentru 2% dintre cei care incearca (cu masini low cost), folosirea unui disc de instalare rezolva problema. Ceilalti 98% primesc mesajul ca nu exista hard disk(?) De fapt Hardul are SerialATA, inventata cu mult dupa inventarea lui XP. Eu am gasit diverul SATA pentru XP AICI. Cautati la producatorull masinii sau la Intel.
Ca sa livrezi driverul la instalare, ai 2 metode:

  • pui driverele pe o disketa, cumperi/imprumuti o unitate floppy pe USB (daca nu cumva esti desktop cu flopy), rulezi discul de instalare si apesi pe F6 sa-i spui ca ai drivere pe unitatea floppy. Si le va lua singur de acolo.
  • integrezi driverele intr-un nou disc de instalare. Se poate face manual, printr-o serie de operatii de editare a unor fisiere sau, mai bine, folosind un program specializat, nLite. (Download de AICI, de exemplu). Procedeul se numeste „slipstream” si aveti amanunte AICI.

nLite este o „poezie” caci iti permite sa modifici un disc de instalare Windows astfel incat sa integrezi si Service Pack-urile, toate Patch-urile care te intereseaza, si sa adaugi sau sa scoti din componentele instalate (ce ati zice sa aveti un Windows fara IE care sa ocupe loc, dar cu Mozilla instalat din prima?) ba chiar sa pui de pe acuma codul (parola) de instalare. Pentru cei care trebuie sa configureze multe computere in timp scurt, o astfel de unealta e nepretuita, caci configureaza la cheie printr-o singura operatiune de instalare de disc.

Lucrul e simplu, se ia imaginea unui disc de instalare (un .ISO de Windows), se copiaza datele din el pe hard disc, se iau driverele de controller RAID de la producator (se pot pune orice alte drivere daca aveti un director separat pentru fiecare care sa contina .sys si .inf pentru device-urile de pe computer) si se dezarhiveaza intr-un director oarecare. Daca aveti numai un disc de instalare, e OK, nLite creaza el singur imaginea .ISO. Meniul e banal, te intreaba pentru fiecare componenta integrata care e calea si nu mai trebuie decat sa apesi BURN. Si iti arde fie un CD fie un DVD de instalare… o frumusete.

Stiu ca am scris foarte concentrat dar daca lasati aici un mesaj, va pot da amanunte specifice.
____________________________________________________

NOTA: acest post este rezolvarea problemelor de aici si aici

Reclame

  1. Pingback: Blue screen occurred. Downgrade from Vista to XP should be in progress. Information needed!