Downgrade from Vista to XP (1)

Apropiata nunta si Laptopica 4M primit de curand eram sigur ca o sa ma tina departe de scris.
Dar, incercand sa rezolv problema lui Laptopica de downgrade de la Vista la XP, nu mi-a venit sa cred ce multi au aceleasi preocupari ca si mine. Internetul e plin de cereri de ajutor de a trece de la Vista la XP lansate de cei maim putin tehnici, ceea ce da o idee destul de corecta asupra numarului TOTAL de utilizatori care downgradeaza. Si uite-asa, pe fata, marile corporatii ne „futeaza” la rozeta si noi, ce sa facem?
Nu mai vin cu date, linkuri, situati, citate, cine vrea, poate sa caute cu Gugalea, e plin.
Ca uite asa ajung sa ma intreb cate din cele 140 (parca) de milioane de unitati vandute pana in aprilie au fost „coborate” la XP, multe dintre ele cumparate doar pentru ca nu a fost alta optiune. Iar pe Steve Ballmer (CEO la Microsoft) il doare la basca si spune ca <<daca nu-ti place Vista, poti „cobora” la XP>>.

Da, numai ca musiu minte prin „afirmatii incomplete”: doar posesorii de variante scumpe, Business si Ultimate, pot face asta.
In rest?
Pai alde noi si Nea Pendula, facem ce fac si eu si incepem sa scormonim:

-Una la mana, pentru cele mai multe echipamente noi, doar inserarea unui disc de instalare XP nu rezolva nimic, doar creaza o fereastra ce te anunta ca, in ceea ce-l priveste, XP-ul e de parere ca ar trebui sa-ti cumperi un HDD, ca el nu gaseste nici unul. Asta e din cauza de Serial ATA pe Hard Disk.
Metodele de „cioranire” variaza de la dezactivarea SATA din Boot Setup [F10], (pentru cine poate si vrea sa piarda SATA), asigurarea de driver SATA de pe o unitate de floppy externa folosind [F6] sau, cel mai elegant, crearea unui disc nou de instalare care sa cuprinda si driverele SATA.
Nu va speriati, o sa o iau si incet, acu’ numai enumar sa vedeti despre ce e vorba.

Ajuns aici, atac si alta problema: nu este singurul driver care lipseste si aici incepe adevarata drama. In functie de ce masina ai, trebuie sa te interesezi daca elementele de hard din configuratia ta au drivere pentru XP sau nu. Ca unele n-au si atunci ajungi de te intrebi, pana mea, la ce renunt, la XP sau la cititorul de carduri (asta in cazul in care nu descoperi ca sunt probleme cu placa de sunet sau video).

Ei, si daca esti hotarat sa faci downgrade, daca esti multumit de cate drivere XP ai gasit de la producator pentru componente, ei bine, atunci te apuci si faci un nou disc de instalare care sa le cuprinda si pe ele, usor, elegant si curat, cu ajutorul unui programel-minunat.

Despre asta insa… maine ca tocmai a treminat de „ars” CD-ul si am treaba.

PS: ce free hotspot-uri mai stiti in Bucuresti (nu inauntru)? Hai ca dau si o bere…

Anunțuri