Magia magiei

Acum zece ani aparea in Marea Britanie o cartulie neobisnuita, cu povestea unui baietel vrajitor. Autoarea, dupa ce fusese refuzata de o serie de edituri (ce de tesle s-or fi cumparat dupa aia…!) obtinuse sa-i fie tiparite 1.000 de exemplare.
Una mie!
Pana ieri, cand s-a lansat ultimul volum, "Harry Potter" fusese vandut in aproximativ 325 de milioane de exemplare (treisutedouazecisicinci de milioane…).

Personal, am aflat de existenta cartii relativ repede de la lansarea primului volum de la Bogdan care, pasionat la d-ale d-astea, la o bere la "Catalin" ne povestea acum un deceniu: "iar pustiul asta, vrajitor, nu rade bai Tântea ca nu e poveste de copii…!"

Au trecut zece ani. Sapte volume, cinci filme (pana acum), traducere in 64 de limbi, o autoare mai bogata cu 800 de milioane de euro si un actor adolescent detinand la doar 18 ani o avere de 25 de milioane de euro (pai la casting ar fi meritat sa dea spagi de milioane de lire numai sa primeasca rolul).
Dupa lansarea volumului precedent, o cautare pe Google dupa termenul "Harry Potter" aducea 8,4 milioane de rezultate. Zilele-astea, aceeasi operatie genereaza 166 de milioane.

Un deceniu in care povestea a intrat pe mana specialistilor in marketing. Poate de-aia am o usoara senzatie de saturatie?
Pentru ca dintr-o fantezie, a devenit un produs. Ca nu mai are de mult cititori ci consumatori. Ca in fiecare an, prin postere, calendare, jocuri video sau timbre s-a "muls" de la parintii copiilor cate un miliard de dolari. (Anual!!!) Ca s-au urmarit gusturile generatiei-target initiale pe masura ce aceasta trecea prin adolescenta odata cu Harry. Din fantezie a trecut la aventuri, apoi la dragoste, apoi a dat inspre thriller, iar in volumul al cincilea, e o carte psihologica deja.(Nu as recomanda copiilor mai mici de 12, 13 ani să citească mai departe de volumul patru.)

Un succes total al unei masinarii bine rodate care produce bani intr-o societate de consum. Dar si o poveste care a readus interesul pentru cartea tiparita unor generatii legate de online.

Lectura placuta!

Anunțuri

Un comentariu