Alchimia apei de foc a Ardealului

Aceasta este o contributie gazduita. Mi s-a parut atat de „pentru Capsula Timpului” ca nu m-am putut abtine sa nu v-o arat. (Adrian)

_____________________Tag Technorati:

Gavrila are 50 de ani, a fost miner si toate concediile lui au fost toamna, in timpul cand se fierbe horinca.
Gheorghe Jipa si cazanul sau„Greu nu-i a face horinca, da-s cateva reguli pe care trebe sa le stii. Daca-ti trebuie horinca curata, lasa poamele sa cada pa pamant, culege-le si nu le spala ca sa nu iei de pe ele drojdia naturala. Altfel, trebuie sa pui drojdie din magazin si nu mai ii horinca buna”.

Urmeaza apoi macinatul poamelor, dar prunele e mai bine sa ramana cu samburele intreg. Se pun in butoaie si se acopera cu folie de plastic. „Apoi sezi-asteapta pana lucra poamele. Isi fac ele treaba, tu n-ai randul lor. Din cand in cand, da folia la o parte sa vezi podu’ (partea de deasupra – n.r.) si, cand vezi ca se arata cum ca s-ar rupe, atunci e vremea fiertului”, spune Gavrila.

Abia din acest moment incepe arta. „Uita-te cu atentie la brener. Daca are nasu’ si obrajii rosii, e semn ca gusta din horinca pana nu mai stie de el. Si uita-te cat de curat ii langa cazan”, povatuieste gospodarul.

Fructele fermentate se pun cu galeata in cazan. Apoi se asaza capacul si (…)      .se unge cu pamant de jur imprejur ca sa nu iasa niciun pic de abur. „Important ii focu’. Nu trebe sa fie tare mare, sa arda iute, da’ nici tare mic, ca atunci stai mult sa gati un cazan. Gandeste-te ase: limbile focului trebe sa mangaie fundu’ cazanului, cam cum ar gadila o mama un prunc”. Borhotul se invarte in cazan sa nu sa prinda de fund, ca se afuma horinca.

„Tistulasul (produsul distilarii primare – n.r.) se pune iara in cazan. Amu’ ii si mai important focul, ca ai de intrerupt de doua ori: trebe sa tai fruntile si cozile. Fruntile is ce iese prima data. Aia-i foarte tare si o culegi intr-o sticla si i-o dai la om, ca-i trebe iarna sa se mai frece cand il dor madularele si spatele.”

Apoi se strange horinca. Ca sa stii cand trebuie sa tai cozile, iei un pahar din ce curge si arunci pe comanac (teava care leaga cazanul de instalatia de racire). Daca arde cu flacara albastra, inseamna ca mai are alcool si mai lasi. Daca arde cu flacara galbena, trebuie oprita distilarea, altfel horinca va primi gust de borhot.

Horinca astfel obtinuta are peste 60 de grade si nu poate fi consumata ca atare, asa ca trebuie „stamparata”. Dar nu cu orice fel de apa. „Io aduc apa din munte, de la un izvor pa care mi l-o aratat bunu’ meu. Ii curata, curge iute si are gustu’ care indulceste horinca si n-o lasa sa te arda pa gat.”

Sa stie cata apa trebuie pusa e alta calitate a brenerului. „Pui horinca intr-un paharas, il astupi cu palma si dai cu el de masa. Sa fac margele si dupa ele iti dai seama daca mai trebe apa. Horinca buna tane margele mari cat zaci un „Tatal nostru””, incheie brenerul de pe Valea Cavnicului.
_____________________________________

Contributie gazduita, autor Stefania Luca, publicata in Evenimentul Zilei-30 decembrie 2006

  1. Pingback: Alchimia apei de foc a Ardealului « Capsula Timpului
  2. Pingback: Alchimia apei de foc a Ardealului « Capsula Timpului
  3. Trackback: blog
  4. Trackback: blog
  5. victor

    dah si eu vreau sa invat sa fac alchimie ba chiar sa creiez piatra filozofala …. pt ca vreau sa le dau oamenilor sanatate ….si cunoastere 🙂

    Apreciază